Home | Is een Berner Sennen agressief? En welke invloed heb jij zelf?
is berner sennen agressief

Is een Berner Sennen agressief? En welke invloed heb jij zelf?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Berner Sennen staat bekend als een hele vriendelijke en rustige hond. Het is een soort grote vriendelijke reus, want hij is ook nog eens heel groot. Zo groot zelfs, dat hij tot de dogachtigen hoort.

Hondenrassen die zo groot zijn als de Berner Sennen hebben meestal het imago dat ze ook wel eens agressief kunnen zijn. Dat komt voornamelijk omdat grote honden vroeger gebruikt werden als waakhond. Ze moesten natuurlijk wel groot en sterk zijn, anders zouden ze het huis en het gezin niet goed kunnen bewaken. Maar betekent dat dat de Berner Sennen vandaag de dag een agressief ras is?

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!

De geschiedenis

Als je meer wil weten over het imago van de Berner Sennen en het karakter van de hond, dan is het belangrijk dat je eerst de geschiedenis induikt. Dit zegt namelijk een hoop over hoe de hond zich vandaag nog gedraagt. Als een hond vroeger als vechthond werd gebruikt, zie je vaak dat deze nog agressief kunnen zijn.

De Berner Sennen komt uit Zwitserland en is al ontzettend oud. Hij werd vroeger vaak ingezet als werkhond en had verschillende taken. Zo werd hij voornamelijk gebruikt als herdershond en moest hij ervoor zorgen dat de kuddes goed bij elkaar bleven.

Waakhond

Daarnaast werd de Berner Sennen ook veel ingezet als waakhond. Het is ook een hele goede waakhond dankzij zijn rustige aard. Hij is namelijk erg evenwichtig. Hij houdt de boel vreedzaam in de gaten en ondertussen verliest hij ook zijn gezin niet uit het oog. Hij weet goed wat zijn territorium is.

Wanneer er een onbekend persoon aankomt, laat de Berner Sennen zich horen door kort en ernstig te blaffen. Als zijn baasje gewoon thuis is, zal de Berner Sennen de gast vergezellen totdat hij aan het huis is. Hij blijft graag in de buurt om even een oogje in het zeil te houden.

De Berner Sennen verdedigt dus echt de baas en zijn eigendommen. Ook tegenover kinderen is het een hele goede beschermer. Het waakinstinct van de Berner Sennen is heel uitgesproken. Wanneer hij denkt dat de baas of de eigendommen van zijn baas in gevaar komen, zal hij deze meteen beschermen.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Berner Sennen (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

opletten fokker berner sennen

Het karakter van de Berner Sennen

De Berner Sennen staat echt bekend als een lieve pluisbeer die erg vriendelijk en sociaal is. Hij heeft echter wel een sterke persoonlijkheid. Die had hij ook al toen hij vroeger nog een werkhond was. Het is namelijk een hele trotse hond die niet meteen beschouwd moet worden als speelgoedbeest door zijn aantrekkelijke uiterlijk.

Het is namelijk een betrouwbare en indrukwekkende hond. Hij werd vroeger vaak gebruikt op boerderijen, maar joeg nooit op de katten en de kippen, want dat mocht niet van zijn baas. Hierdoor is hij nog altijd erg tolerant naar andere dieren toe.

Een Berner Sennen is een grote hond en dat betekent dat hij veel beweging nodig heeft. Het is voor hem belangrijk om vaak in de aanwezigheid van zijn baas te zijn en met hem op pad te gaan en te spelen. Het liefste is de Berner Sennen zoveel mogelijk buiten. Als hij geïsoleerd opgroeit en dus veel binnen zit, kan hij agressief en wantrouwend worden.

Training

De karakter van een bepaald ras speelt natuurlijk wel een rol in hoe de hond uiteindelijk is, maar de opvoeding en training van de hond speelt een minstens net zo grote rol. Het waakinstinct van de Berner Sennen kan ook getraind worden. Een hond wordt meestal in zijn jonge jaren meteen getraind, want op dat moment kan hij nog makkelijk nieuw gedrag aanleren.

Met zo’n speciale training kun je het waakinstinct van de Berner Sennen versterken. Je doet dan speciale oefeningen hiervoor. Er zijn zelfs officiële opleidingen tot verdedigingshond en waakhond.

Zulke opleidingen zijn echter niet geschikt voor hondenrassen die niet zo evenwichtig als de Berner Sennen zijn, want dan kan het ook zo zijn dat je hond er juist agressief van wordt.

Dit werkt uiteraard ook de andere kant op. Je kunt dus ook met zo’n training helemaal niet trainen om het waakinstinct te versterken. Je kunt hier dan ook meteen mee voorkomen dat je Berner Sennen agressief wordt.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de Berner Sennen goed gesocialiseerd wordt vanaf het moment dat het een kleine puppy is. Je kunt hier dan ook het beste veel aandacht aan besteden en ervoor zorgen dat hij veel tijd doorbrengt met kinderen en mensen, ook buiten het gezin. Ook is het verstandig om je hond ook kennis te laten maken met vreemde of afwijkende situaties en geluiden. Hierdoor raakt je Berner Sennen hier namelijk meteen aan gewend en dan zal hij rustiger reageren als hij hier op latere leeftijd mee te maken krijgt.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Berner Sennen

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Berner Sennen? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

kleine berner sennen

De opvoeding

Wanneer je denkt dat je een teddybeer in huis hebt gehaald, kan de training van je Berner Sennen nog best lastig worden. Als je al wat gewend bent, dan zal het wel meevallen. Vooral in het eerste jaar is de Berner Sennen heel werkwillend en samenwerkingsgezind. Het is wel erg belangrijk dat je duidelijke grenzen stelt, want anders kun je nog wel eens te maken krijgen met de zelfstandige aard van dit ras.

Hij kan dan gaan lopen regelen, wat uiteindelijk weer leidt tot vervelend gedrag en hij kan hier erg opgefokt van worden waardoor hij ook agressief kan worden. De opvoeding van de Berner Sennen is dus erg belangrijk, want als je deze goed aanpakt dan zal je later echt geen agressieve hond krijgen.

Het imago

Het imago van de Berner Sennen is helaas niet altijd positief. Er zijn namelijk nog altijd mensen die denken dat het een agressieve hond is. Daarnaast zijn er ook mensen die juist daarop hun hond uitkiezen en juist een stoere hond willen hebben.

Helaas zijn er ook nog mensen die fokken met een angstige en agressieve Berner Sennen. De pups die hier uit komen laten bijna allemaal op jonge leeftijd al ook angstig en agressief gedrag zien. Het is daarom extra belangrijk dat bij dit ras de stamboom goed wordt uitgepluisd bij het fokken.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?

Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Berner Sennen wilde weten in één compleet e-book!”

Berner Sennen Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Berner Sennen!

  • Wil je een Berner Sennen kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Berner Sennen zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Berner Sennen trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Berner Sennen de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Berner Sennen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Berner Sennen Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Berner Sennen Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Berner Sennen Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload