Home | Het blaffen van een Berner Sennen (en wat je er als baasje aan kan doen)
berner sennen blaffen

Het blaffen van een Berner Sennen (en wat je er als baasje aan kan doen)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Berner Sennen is een grote hond die imposant over kan komen, terwijl hij een heel zachtaardig karakter heeft. Hij heeft namelijk een hele vriendelijke persoonlijkheid en is sociaal, trouw en gevoelig.

Dat zou je misschien niet denken als je weet dat deze hond vroeger veel gebruikt werd als waakhond. De Berner Sennen heeft dus twee verschillende kanten, want hij moest ook mensen wegjagen als dat nodig was. Hiervoor moest de Berner Sennen ook flink blaffen. Gelukkig doet hij dat tegenwoordig niet meer zoveel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!

De geschiedenis

Als je wil weten of de Berner Sennen veel blaft, dan kun je het beste eerst naar de geschiedenis van het ras kijken. Dit ras bestaat al ontzettend lang en waarschijnlijk is dan ook lang niet alles van de geschiedenis duidelijk, maar de belangrijkste dingen weten we gelukkig nog wel. De Berner Sennen was bijvoorbeeld een echte werkhond. Hij werd vooral gebruikt als herdershond en toen had hij niet alleen de taak om de kuddes bij elkaar te houden, maar ook om de kuddes te beschermen tegen roofdieren of dieven.

Hierbij was het dus belangrijk dat de Berner Sennen ook op kon treden en de indringers weg kon jagen. Eén van de dingen die hij dan moest doen, was flink blaffen. Dit gold ook voor toen hij op een later moment steeds meer in werd gezet als waakhond. Hij moest dan zijn familie, het vee en de eigendommen van zijn baas goed beschermen.

Een rustige waakhond

De Berner Sennen is nog altijd een waakhond, maar wel een hele rustige waakhond. Hij zal dus niet echt veel gaan blaffen wanneer er iemand voorbij komt gefietst die hij niet kent. Dat komt omdat het een hele evenwichtige hond is. Hij houdt de boel op een vreedzame manier in de gaten, maar ondertussen zal hij zijn gezin zeker niet uit het oog verliezen. Hij weet ook heel goed wat zijn territorium is.

Als er een onbekend persoon op zijn terrein komt, zal hij zich laten horen door even kort en ernstig te blaffen. Wanneer het baasje thuis is, zal de Berner Sennen met de gast meelopen vanaf het moment dat hij het terrein op komt totdat ze bij de deur zijn.

Ook daarna zal hij nog in de buurt blijven zodat hij alles goed kan overzien. Hij verdedigt dus echt zijn baasje en alles wat daarbij komt kijken. Het waakinstinct van dit ras is dan ook erg uitgesproken. Als hij denkt dat zijn baasje of zijn eigendommen in gevaar komen, dan zal hij deze direct beschermen.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Berner Sennen (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

puppy berner sennen

Het karakter van de Berner Sennen

Ondanks dat de Berner Sennen zo’n grote hond is, heeft hij een heel rustig karakter. Het is tolerant, trouw, heel sociaal en erg vriendelijk. Daarnaast is het ook een hele beschermende en gevoelige hond. Hij vindt het fijn om bij zijn baasjes in de buurt te zijn en houdt echt van het gezelschap.

Daar staat wel tegenover dat het ook een hele zelfstandige hond kan zijn. Mits het goed aan is geleerd, kan de Berner Sennen dan ook prima alleen thuis zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat je hem heel dagen alleen kan laten, want dat is niet fijn voor een hond.

Blaffen

Over het algemeen blaft een Berner Sennen niet heel veel. Het is nog altijd een waakse hond, dus wanneer hij blaft is er ook echt iets aan de hand. Een andere reden waarom een Berner Sennen veel kan blaffen, is omdat hij niet genoeg beweging krijgt.

Wanneer een Berner Sennen niet genoeg beweging krijgt, kan dit verschillende gevolgen hebben. Hij past zich makkelijk aan aan zijn omgeving en zal dus zelf ook een slomere hond worden. Toch heeft een hond van deze grootte veel beweging nodig en wanneer hij dit niet krijgt, kan hij erg gefrustreerd raken. Hierdoor laat hij vervelend gedrag zien, zoals spullen kapot maken, veel graven of dus blaffen.

Zorg er dus voor dat jouw Berner Sennen genoeg beweging krijgt. Dit is niet alleen goed voor zijn fysieke gezondheid, maar ook voor zijn mentale gezondheid.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Berner Sennen

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Berner Sennen? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

PRijs van een berner sennen

Het imago

Grote honden hebben soms het imago dat ze ook veel blaffen of agressief kunnen zijn. Dat is ook zo bij de Berner Sennen en dat is erg nadelig voor het ras, vooral omdat het helemaal niet waar is. Helaas zijn er echter nog altijd mensen die juist een hond willen hebben die zo’n imago heeft omdat ze dat stoer vinden. Op deze manier blijft het slechte imago van de hond ook bestaan.

Een teefje is over het algemeen iets rustiger dan een reu. Daar wordt van gezegd dat ze een wat meer uitgesproken karakter hebben. Daarnaast zijn de ouders van de hond ook erg belangrijk. Je kunt namelijk beter een reu hebben die twee rustige ouders heeft dan een teefje die twee ouders heeft die allebei veel blaffen. Hoe de Berner Sennen is qua karakter hangt namelijk sterk af van zijn ouders.

Opvoeding en training

Een Berner Sennen was vroeger dus een waakhond waardoor hij ook veel moest blaffen. Dat zit er nog steeds wel een beetje in, maar door de hond meteen op het begin goed op te voeden, kun je dit grotendeels wegnemen.

Dit is misschien nog wel belangrijker dan het karakter van de ouders van de Berner Sennen. Door zulk gedrag meteen af te leren, heb je hier het rest van zijn leven profijt van. In zijn eerste jaren is de Berner Sennen namelijk erg leergierig en is het nog gemakkelijk om je hond aan te leren dat hij niet te veel mag blaffen.

Als je je Berner Sennen juist wil gebruiken als waakhond, is het natuurlijk ook wel weer handig als hij veel blaft. Zo zijn er speciale trainingen waarmee je het waakinstinct van de Berner Sennen kunt versterken. Je laat je hond dan speciale oefeningen doen. Er zijn ook officiële opleidingen tot waakhond en verdedigingshond die je Berner Sennen kan volgen. Dankzij zijn evenwichtigheid kan de Berner Sennen deze gemakkelijk volgen zonder dat hij er agressief van wordt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?

Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Berner Sennen wilde weten in één compleet e-book!”

Berner Sennen Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Berner Sennen!

  • Wil je een Berner Sennen kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Berner Sennen zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Berner Sennen trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Berner Sennen de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Berner Sennen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Berner Sennen Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Berner Sennen Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Berner Sennen Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload