Inhoudsopgave
Een Berner Sennen staat om verschillende dingen bekend, waaronder het feit dat het een hele grote hond is. Hij is zelfs zo groot dat hij behoort tot de dogachtigen. Het is dan ook overbodig om te zeggen dat een Berner Sennen ook redelijk zwaar is, zeker wanneer je hem vergelijkt met andere honden.
Hoe veel een Berner Sennen precies mag wegen, ligt aan de persoon aan wie je het vraagt. Wat het belangrijkste is, is dat hij geen overwicht mag krijgen. Hoe je dat voor elkaar krijgt, lees je hier.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!
Het gewicht van een Berner Sennen pup
Een puppy Berner Sennen weegt natuurlijk nog niet zoveel als een volwassen hond. Gemiddeld weegt een pup namelijk zo’n 500 gram. Over het algemeen is het geboortegewicht van een puppy tachtig tot honderd keer minder dan het gewicht van een volwassen hond van dat ras. Een puppy moet wel goed groeien, maar hij moet ook weer niet te hard groeien. Dit kan namelijk zorgen voor allemaal complicaties.
Het is erg belangrijk dat er zorgvuldig naar het gewicht van de Berner Sennen wordt gekeken wanneer hij nog een puppy is. Hij mag dan natuurlijk niet te zwaar zijn, maar een jonge hond mag ook niet te veel bewegen. Zo mag hij op het begin nog geen lange wandelingen maken. Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste is hij dan nog een stuk kleiner en kan hij het fysiek niet aan. Je kunt je hond beter op mentaal vlak bezighouden door hem veel denkwerk te laten doen zoals speuren of een zoekspelletje.
Daarnaast kan een puppy dan ook snel aankomen in spiermassa terwijl zijn skelet nog helemaal niet zo sterk is. Dit zorgt er dan voor dat een zwakker skelet te veel gewicht moet dragen en daarmee kan je hond blijvende schade oplopen. Sowieso is het bij een Berner Sennen erg gevaarlijk omdat hij erg snel last krijgt van gewrichtsproblemen. Laat je Berner Sennen de eerste twee jaar daarom geen zware activiteiten doen die zijn gewrichten zwaar belasten.
Voorbeelden hiervan zijn wandelen in mul zand, wild spelen of achter een stuiterende bal aan rennen. Ook gladde vloeren zijn niet goed voor de gewrichten van de Berner Sennen. Je kunt het beste de hoeveelheid beweging die hij krijgt langzaam opbouwen.
Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Berner Sennen (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Het gewicht van een volwassen Berner Sennen
Wanneer een Berner Sennen volwassen is, mag hij tussen de 40 en de 60 kilo wegen. Het teefje is over het algemeen iets lichter dan de reu, maar dat komt omdat een teefje over het algemeen ook iets kleiner is dan een reu. Een Teefje weegt gemiddeld tussen de 40 en de 45 kilo en een reu gaat meer richting de 50 tot 60 kilo. De groeiperiodes van verschillende hondenrassen liggen soms ver uit elkaar.
Een kleine hond is namelijk ongeveer na 9 tot 12 maanden volwassen, terwijl een groter ras zoals de Berner Sennen meestal na 18 tot 24 maanden pas een volwassen lichaam heeft. Dit is wel een opmerkelijke groeiperiode als je er bij stilstaat dat een volwassen Berner Sennen evenveel kan wegen als een volwassen persoon die er zo’n 18 jaar over doet om zoveel te wegen.
Beweging
Een belangrijke en goede manier om de Berner Sennen op het juiste gewicht te houden, is natuurlijk door hem veel te laten bewegen. Dit ras houdt er gelukkig ook van om veel te bewegen en om buiten te zijn. Ze vinden het heerlijk om te spelen en om te wandelen.
Wanneer een Berner Sennen niet genoeg beweging krijgt, worden ze ook heel erg sloom. Hierdoor gaan ze dan alleen maar minder bewegen en dan wordt het uiteraard alleen maar erger. Meestal wordt een hond juist druk en opgefokt als hij niet genoeg beweging krijgt, maar bij een Berner Sennen is dat dus niet altijd zo. Houd er daarnaast ook rekening mee dat een Berner Sennen een dikke vacht heeft. In de zomer zal hij dus niet zo graag een lange wandeling maken of veel speelse activiteiten doen, want dan krijgt hij het simpelweg veel te warm.
Leer alles over hoe je jouw Berner Sennen gezond en gelukkig houdt
Wil je weten hoe je jouw Berner Sennen zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Voeding
Uiteraard draagt de voeding van de Berner Sennen ook sterk bij aan het gewicht van de hond. Het is belangrijk om gezond voedsel te geven waar veel voedingsstoffen in zitten die de hond nodig heeft. Je kunt het vergelijken met mensen. Als wij alleen maar junkfood eten en nooit iets gezonds, dan worden er niet alleen heel zwaar, maar het is ook nog eens slecht voor onze gezondheid. Bij de Berner Sennen is dat net zo. Zorg dus voor gezond voer voor je hond!
Over het algemeen geldt dat het goedkoop voer ook het meest ongezond is. Voor gezond voedsel kun je naar een dierenspeciaalzaak of naar de dierenarts. Wel is het zo dat speciale voeding wat duurder is, maar het zorgt er wel voor dat het gewicht van je Berner Sennen op peil blijft.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet al te veel voeding geeft aan je hond. Uit onderzoek is gebleken dat het beter is om iets minder eten te geven dan iets te veel. Er is namelijk een proef geweest waarbij er twee honden met elkaar werden vergeleken.
De ene hond kreeg 25 procent minder voedsel dan de andere hond. Wat bleek? De hond die minder voedsel kreeg, had een betere lichaamsconditie en lichaamssamenstelling. Ze hadden een lager lichaamsvetgehalte en wogen ook een stuk minder. Een saillant detail is dat dit er ook voor zorgde dat de honden die minder eten kregen, ook een stuk ouder werden. Gemiddeld werden zij zo’n twee jaar ouder dan de andere honden.
Nadeel van een te hoog gewicht
Het heeft natuurlijk flink wat nadelen wanneer je hond last heeft van een te hoog gewicht. Een groot ras zoals de Berner Sennen heeft al snel last van zijn gewrichten. Zo komt het vaak voor dat hij last krijgt van een heupdysplasie of een elleboogdysplasie. Wanneer je Berner Sennen last heeft van overgewicht, zal de kans hierop ook alleen maar toenemen.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?
Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!