De Berner Sennenhond is een voormalige boerenhond die uit het Berner Oberland komt. Het is een hele vriendelijke hond die erg gehecht is aan zijn gezin. Hij staat bekend om verschillende dingen, waarvan zijn grootte eentje is. Het is namelijk een hele grote hond. Dat kan voordelen hebben, maar ook nadelen.
Zo is een Berner Sennen eigenlijk een levensgrote knuffelbeer, maar zijn grootte zorgt er helaas ook voor dat hij snel last kan krijgen van gewrichtsproblemen. Je leest hier alles over het formaat van de Berner Sennenhond.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!
De grootte van de Berner Sennen
De Berner Sennenhond is stevig gebouwde grote hond. Ook zijn kop is fors en hij heeft een stevige snuit. Zijn oren zijn driehoekig van vorm en hangen naar beneden. Net als de recht van zijn lichaam is zijn staart ook lang. Deze hangt naar beneden en komt tot net boven de grond.
Hoe groot de Berner Sennen mag zijn, is natuurlijk vastgelegd in het rassenboek. Over het algemeen is de reu iets groter dan het teefje. Hij is namelijk tussen de 64 centimeter en de 70 groot en een teefje is tussen de 58 centimeter en de 66 centimeter groot.
Dankzij deze grootte behoort de Berner Sennen tot de dogachtigen. Hij kan dan ook behoorlijk veel wegen, namelijk tussen de 40 en de 60 kilo. Een Berner Sennen kan echter wel al snel last krijgen van overgewicht wanneer hij niet genoeg beweging krijgt.
De geschiedenis
De Berner Sennen werd vroeger gebruikt voor verschillende doeleinden. Zo was het een waakhond om het erf te beschermen, maar werd hij ook gebruikt als herdershond om de kuddes van de boer bij elkaar te houden. Hij moest doen bijvoorbeeld de dieren naar een andere plek drijven en er ook voor zorgen dat zij daar veilig aankwamen.
Na een tijdje kreeg de Berner Sennen ook een andere taak. Hij moest namelijk karren met melk van de ene plek naar de andere plek trekken. Dit ging natuurlijk redelijk gemakkelijk omdat de Berner Sennen een grote en sterke hond is.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Berner Sennen wordt ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De voordelen van een grote hond
De Berner Sennen is dus een hele grote hond en dat heeft veel voordelen. Over het algemeen wordt bijvoorbeeld van grote honden gezegd dat ze erg aanhankelijk, trouw en beschermend naar hun baasje toe zijn. Dat komt ook wel overeen met de geschiedenis van dit ras omdat hij vroeger dus veel gebruikt werd als waakhond om het erf, de baasjes en het vee konden te beschermen.
Daarnaast luisteren grote honden over het algemeen goed naar hun baasjes en zijn ze makkelijker om te trainen. Dat komt door hun snelle analysecapaciteit.
Veel beweging
Daarnaast hebben grote honden vaak ook veel energie en vinden ze het heerlijk om een lange wandeling te maken. Sterker nog, het is juist belangrijk voor de Berner Sennen dat hij voldoende beweging krijgt. Als hier niet voldoende gelegenheid voor is, dan kunnen ze namelijk heel sloom worden en dan worden ze helaas ook snel te zwaar. Let er wel op dat je er ook weer voor moet zorgen dat je Berner Sennen niet te veel laat bewegen wanneer hij nog jong is.
Hij krijgt dan al snel veel spieren, maar zijn gewicht wordt nog gedragen door een week skelet. Bovendien krijgt de Berner Sennen snel last van zijn gewrichten, daarom kun je het beste de eerste twee jaar je pup nog niet zo veel activiteiten laten doen die zwaar zijn voor zijn gewrichten. Voorbeelden hiervan zijn wild spelen, wandelen in mul zand of achter stuiterende ballen aan springen.
Beschermend
Een grote hond zoals de Berner Sennen is vaak aanhankelijk en bouwen gemakkelijk een band op met hun baasje. Dat geldt natuurlijk niet zo voor elke Berner Sennen. Zo staat dit ras er ook om bekend dat ze redelijk zelfstandig kunnen zijn. Dat komt ook weer door hun verleden als herdershond en als waakhond, waarbij ze vaak alleen te werk gingen.
Wel is een grote hond zoals de Berner Sennen heel beschermend. Ze hebben namelijk al heel erg lang de taak om mensen te beschermen.
Leer alles over jouw lieve Berner Sennen
Wil je álles leren over jouw Berner Sennen? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De nadelen van een grote hond
Natuurlijk heeft een grote hond ook wat nadelen. Zo nemen ze veel ruimte in beslag. Dit merk je misschien nog niet zo goed wanneer het een puppy is, maar wel wanneer hij uit is gegroeid tot een grote hond. Ga dus goed na of je hier ook wel de ruimte voor hebt.
Het is namelijk niet zomaar dat je even een hond op de bank hebt liggen, maar hij heeft ook een grote slaapmand en een grote bench. Bovendien neemt hij veel ruimte in beslag wanneer hij rondloop of wanneer hij binnen aan het spelen is. Het feit dat een grote hond veel beweging nodig heeft, kan ook een nadeel zijn.
Je moet namelijk er wel de tijd voor hebben om elke dag een flinke wandeling te maken met je Berner Sennen. Als hij niet genoeg beweging krijgt, dan heeft dat negatieve gevolgen voor de hond.
Duurder
Daarnaast is een grote hond over het algemeen ook wat duurder om te onderhouden dan een kleine hond. Zo eten ze bijvoorbeeld een stuk meer, wat natuurlijk heel logisch is, maar dit kost ook meer geld. Daarnaast is een bezoekje aan de dierenarts vaak ook een stukje duurder.
Wanneer ze medicijnen krijgen, moeten ze die meer krijgen of moeten ze krachtig genoeg zijn om het gewenste effect te hebben bij een grote hond. Daarnaast kosten ook operaties vaak meer geld bij een grote hond dan bij een kleine hond.
De gezondheid
De grootte van de Berner Sennen heeft helaas ook negatieve gevolgen voor zijn gezondheid. Vooral wanneer ze niet genoeg beweging krijgen, hebben ze al snel last van overgewicht. Dit zorgt er dan weer voor dat ze ook last krijgen van hun gewrichten.
Zo heeft een Berner Sennen vaak last van gewrichtsproblemen zoals een heupdysplasie of een elleboogdysplasie. Dit zijn afwijkingen in de ontwikkeling van het ellebooggewricht en het heupgewricht. De heupkom past dan niet goed in de heupkom en daardoor wordt er schade veroorzaakt, wat erg pijnlijk kan zijn voor de hond.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?
Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!