Home | Berner Sennen: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)
Alles over de Berner Sennen

Berner Sennen: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 9 minuten

De Berner Sennen is een hele vriendelijke en grote hond die erg gehecht is aan zijn gezin. Ze zijn heel sociaal en vrolijk, maar ze kunnen juist ook weer heel zelfstandig en eigenwijs zijn. Het is dus een grote hond, waardoor ze ook vrij veel beweging nodig hebben. Net als andere grote honden zijn ze wel redelijk gevoelig voor gewrichtsproblemen. Dit ras past perfect bij mensen die graag buiten zijn met hun hond en die geduldig en duidelijk leiding geeft.

Daarnaast moet je het ook niet erg vinden om regelmatig de vacht van deze prachtige hond te verzorgen zodat hij mooi blijft glanzen. Het is een hele vriendelijke hond die er mooi uit ziet, waardoor het een erg populair huisdier is. Hier lees je alles dat je moet weten over de Berner Sennenhond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!

Waar komt de naam Berner Sennen vandaan?

De Berner Sennen komt uit Zwitserland en is één van de vier Zwitserse Sennenhondenrasen. Het is dan ook de meest bekende van deze vier. De andere drie zijn namelijk de Appenzeller Sennenhond, de Grote Zwitserse Sennenhond en de Entlebucher Sennenhond. Van oorsprong is de Berner Sennen een herdershond en hij werd vooral gebruikt door Zwitserse boeren bij het bij elkaar houden van hun kuddes.

Hier komt dan ook de naam vandaan. Senne betekent namelijk weide in het Duits en dit ras werd vooral gebruikt in de buurt van Bern. Vandaar dus de naam Berner Sennen!

Er is echter ook nog een andere betekenis van de naam Berner Sennen. In de middeleeuwen waren de gebieden in Zwitserland namelijk in handen van de geestelijkheid en de adel. Er waren echter ook een hoop bedelaars, vagebonden en huurlingen die geen geld hadden. De rest van de bevolking voelde zich dan bedreigd en ze waren bang voor brandstichting en diefstal. Om deze reden werden de honden ook gebruikt om hun land en bezittingen te beschermen.

De Berner Sennenhonden waren natuurlijk hele grote honden en waren in staat om de dieven weg te houden. Frans is één van de officiële talen in Zwitserland en het ras heet in het Frans ‘Bouvier Bernois’. Hieruit blijkt dat de honden ook nog andere taken had, zoals het helpen van de koeherders.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Berner Sennen wordt ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

verschillen berner sennen reu teef

De geschiedenis van de Berner Sennen

Als je meer wil weten over dit ras, waarom hij er zo uit ziet en waar zijn karakter vandaan komt, dan is het belangrijk dat je ook wat weet over de geschiedenis van de Berner Sennen. Dit vertelt namelijk een hoop over de hond, ook al is het ras nog zo oud. De geschiedenis van de Berner Sennen gaat heel ver terug en het is helaas moeilijk om de oorsprong te achterhalen omdat er maar weinig vast is gelegd.

Theorieën

Er waren lange tijd dan ook verschillende theorieën over waar de Berner Sennenhond precies vandaan zou komen. Zo zou hij bijvoorbeeld afstammen van de dogachtigen uit Tibet en zijn ze uiteindelijk naar Europa gekomen dankzij de invallen van andere volksstammen. Een andere theorie was dat het ras oorspronkelijk door de Romeinen werd gefokt en dat het zo’n tweeduizend jaar geleden naar Zwitserland is gekomen.

De Romeinen namen namelijk honden mee die leken op de Tibetaanse Mastiff, een hond die ook het grote postuur heeft zoals de Berner Sennenhond. Een groep geleerden dacht dat de Berner Sennen één van de herdershonden was die toendertijd vaak gebruikt werd om de kuddes te verdedigen. Het ras zou afstammen van een hond die in het bronzen tijdperk bestond en die ooit gekruist zou zijn met de wolf.

Zürich

In het jaar 1924 werden er in een dorpje dat aan het meer van Zürich ligt oude hondenschedels gevonden die overeenkomen met de schedel van van de Berner Sennenhond zoals we die nu kennen. Zo was de lengte bijvoorbeeld even lang, zo’n 180 tot 205 millimeter.

Hierdoor werd een stuk meer duidelijk over de geschiedenis van het ras. Hierdoor werd namelijk duidelijk dat de Berner Sennen toch wel degelijk uit Zwitserland komt en dat het een echte Zwitsers hond is omdat hij dus ook al in Zwitserland aanwezig was voordat de overheersing van de Romeinse en andere volken kwam. Het is niet mogelijk om precies vast te stellen hoe oud dit ras is, maar het is dus wel erg oud.

Volgens een deskundige op het gebied van de Berner Sennen, Margaret Bartschi, kunnen we aannemen dat de Berner Sennen al 4000 jaar voor Christus aanwezig waren en dat er in de periode tussen 1000 en 600 voor Christus ook honden waren die even groot zijn als de Berner Sennen.

Uiteraard werd er ook met de Berner Sennen flink gemixt, zoals dat met elk hondenras wordt gedaan. Op deze manier is de Berner Sennen ontstaan zoals we hem vandaag de dag kennen.

Een veelzijdige hond

De Berner Sennen werd dus vooral gebruikt als waakhond en om het vee bij elkaar te houden. Daarnaast had hij echter ook nog een andere functie. Waar eerst namelijk alleen de adel vee in hun bezit had, kreeg in de 16e eeuw ook de rest van de burgers wat vee in hun bezit. Als de herfst dan begon, trokken de herders naar een andere plek zodat hun kuddes daar konden blijven in de winter. Dit gebeurde natuurlijk onder begeleiding van hun honden, de Berner Sennens.

Ze moesten hun bazen onderweg verdedigen en ze hadden ook de taak om het vee bij elkaar te houden en om ze in de stallen te beschermen. De kuddes werden echter steeds groter dankzij de groei van de zuivelproducten uit Zwitserland in de rest van Europa. Daardoor kregen de honden nog een iets andere taak erbij. Ze moesten namelijk karretjes met daarop melkbussen vervoeren van de boerderij naar een kaasmakerij.

Een mindere periode

Het ras was dus een echte werkhond en was erg nuttig voor de mensen. Dankzij de industrialisatie werd dit echter een stuk minder, want toen werden hun werkzaamheden natuurlijk steeds meer door machines gedaan. Hierdoor werd de Berner Sennen een beetje overbodig als werkhond.

Rond diezelfde tijd werd de hond ook steeds populairder als gezelschapsdier, maar toch werd de Berner Sennen hier niet heel veel voor gebruikt. Dat kwam waarschijnlijk omdat dit in de ogen van de meeste mensen nou eenmaal een werkhond was. Bovendien is het een grote hond en dat was niet altijd even praktisch voor in huis.

De meeste mensen kozen voor een ander hondenras dat ook uit Zwitserland komt, namelijk de Sint-bernard. De Berner Sennen kwam steeds minder vaak voor en werd ook meer gekruist met andere rassen, waardoor dit ras nog minder te zien was.

De opkomst

Pas vanaf het jaar 1900 kwam de Berner Sennen weer wat meer op de voorgrond. Dit kwam door de kynologen, een ander woord voor hondenkenners, die zich steeds meer gingen organiseren. Hierdoor werd de Berna opgericht, de eerste Zwitserse kynologische vereniging.

Er waren 320 inschrijvingen met verschillende rassen. In de krant stond toen een artikel met daarin geschreven dat er zelfs een speciale klasse was voor de Berner Sennenhonden, die toen nog Durrbachlers werden genoemd. Een aantal jaar later was er een nieuwe tentoonstelling en hier waren zes Berner Sennens bij aanwezig. Hierdoor werd het ras opgenomen in het Zwitserse stamboek en kreeg het dus een officiële erkenning.

Een gespleten neusspiegel

Professor Heim van het Geologisch Instituut te Zürich had veel belangstelling voor de Berner Sennenhond en waardeerde hun aanleg enorm. Hij zette zich er dan ook voor in om dit ras bekender te laten worden onder het publiek.

Hij wilde daarnaast ook de kwaliteiten van de Berner Sennens versterken. Zo waren er bijvoorbeeld fokkers die wilden dat de Berner Sennen een gespleten neusspiegel had en dit ook vast wilden leggen, maar professor Heim overtuigde hen dat dit geen goed idee was en kon daarmee voorkomen dat deze honden wel een gespleten neusspiegel zouden hebben.

De Swiss Dürrbach Club

In 1907 richtten een aantal fokkers van de Berner Sennen de club voor de Berner Sennenhonden op genaamd Swiss Dürrbach Club. Zij werden hierbij gesteund door de kynologische pers en het wat hun doel om het ras te verbeteren. Na een jaar kwamen er 22 Berner Sennens op een bijeenkomst om beoordeeld te worden door professor Heim. Hij stelde toen ook meteen voor om het ras niet meer de Durrbach te noemen, maar Berner Sennenhond.

Op deze manier kon hij namelijk gemakkelijker ingelijfd worden bij de andere Zwitserse Sennenhonden, namelijk de Appenzeller, de Grote Zwitserse en de Entlebucher. Hier was echter niet iedereen het meteen mee eens, dus in 1913 kreeg dit ras pas officieel de naam Berner Sennenhond. Dankzij zijn sociale eigenschappen en mooie uiterlijk werd de Berner Sennen ook al snel buiten Zwitserland geliefd.

De fysieke kenmerken van de Berner Sennen

Dit ras staat vooral bekend om zijn grootte. Het is namelijk een grote hond die stevig gebouwd is. De gemiddelde hoogte bij een reu ligt tussen de 64 centimeter en de 70 centimeter. De teefjes zijn over het algemeen iets kleiner en hebben een gemiddelde hoogte van tussen de 58 centimeter en de 66 centimeter.

Zijn kop is fors en hij heeft een stevige snuit. Zijn oren zijn driehoekig van vorm, zijn goed behaard aan de buitenkant en hangen naar beneden. De staart van de Berner Sennenhond hangt naar beneden, tot even boven de grond. Gemiddeld weegt deze hond tussen de 40 en de 60 kilo.

Het uiterlijk van de Berner Sennen draagt goed bij aan zijn populariteit, want hij ziet eruit als een grote knuffelhond. Hij heeft een dikke, halflange vacht waarvan de haren meestal glad en sluik zijn en ze mogen alleen een beetje golven, maar dus niet krullen. Dit ras komt natuurlijk uit Zwitserland, waar het erg koud kan zijn. De vacht beschermt hem dan ook tegen de kou en de sneeuw, waardoor hij het niet koud krijgt. Tegen hitte kan hij echter niet zo goed.

Wanneer het zomer is, zal je Berner Sennen dan ook niet veel in de zon zitten. Hij zal zich eerder terugtrekken en rustig in de schaduw gaan liggen. Veel bewegen zal hij zeker niet, want daar krijgt hij het alleen maar warm van.

Verschillende kleuren

De Berner Sennen heeft drie verschillende kleuren in zijn vacht. Het grootste gedeelte van de vacht van de Berner Sennen is zwart van kleur. Hij heeft witte aftekeningen om zijn borst, snuit en bles. De bles is symmetrisch en begint op het voorhoofd, gaat dan naar de snuit en komt tot maximaal de hoeken van zijn lippen. Het is het beste wanneer hij ook nog witte voeten en een witte staartpunt heeft. Daarnaast heeft deze hond ook nog bruine vlekjes boven zijn ogen.

Ook op zijn wangen, poten en borst zitten bruine delen. De vacht blijft dik en halflang, ook op de staart. Het is niet mogelijk dat dit ras andere kleuren heeft of dat hij bijvoorbeeld een bruin lichaam heeft. Hij heeft altijd dezelfde kleuren en altijd in hetzelfde patroon.

Leer alles over jouw lieve Berner Sennen

Wil je álles leren over jouw Berner Sennen? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

is berner sennen agressief

Het karakter van de Berner Sennen

Vroeger werd de Berner Sennen dus vooral gebruikt als werkhond die het erf moest bewaken en de dieren bijeen moest houden.

Dit ras was hier namelijk perfect voor omdat het een robuuste gezondheid had, een wil om te werken en alert en krachtig was. Daarna werd de focus meer gelegd op gezinshond en de fokkers richtten zich dus vooral op de sociale eigenschappen van de Berner Sennen en hun schoonheid. Inmiddels is het een hele sociale, vriendelijke en rustige hond.

Jonge hondjes kunnen nog wat druk zijn, maar dat wordt wel wat minder naarmate ze ouder worden. Het blijft echter wel altijd een vrolijke hond die dankzij zijn werkverleden ook zelfstandig en eigenwijs kan zijn. Hierdoor is het wel nog altijd een goede waakhond.

De Berner Sennen past zich redelijk makkelijk aan aan zijn omgeving, waardoor ze het risico lopen dat ze sloom worden wanneer ze te weinig beweging krijgen. Hierdoor zal het ook lijken alsof hij niet veel wil bewegen. Ze houden er echter wel van om buiten te zijn.

Wanneer ze goed op zijn gevoed, zijn ze heel gehoorzaam en ze kunnen snel leren. De Berner Sennen zal zich erg hechten aan zijn gezin en hij houdt dan ook van hun aandacht. Toch kun je deze hond ook redelijk goed alleen laten, maar dit moet ze dan wel goed aangeleerd zijn van jongs af aan. Dat betekent natuurlijk niet dat je je hond te veel alleen kunt laten.

Over het algemeen is de Berner Sennen redelijk sociaal naar andere dieren toe. Het kan echter wel voorkomen dat reuen niet zo goed overweg kunnen met andere reuen. Ook kunnen ze naar onbekenden soms wat terughoudender zijn. Voor kinderen is het echter een hele leuke hond. Ze zijn namelijk heel vriendelijk en kunnen best veel hebben. Bovendien is zo’n grote hond voor kinderen vaak geweldig.

Zo verzorg je je Berner Sennen

Dit ras heeft een mooie, dikke vacht die regelmatig verzorgd moet worden. Dit doe je al heel eenvoudig door hem te borstelen en te kammen. Het beste is wanneer je dit elke week een keer doet, maar tijdens de ruiperiode kun je hem het beste nog wat vaker borstelen.

Let er hierbij dat je ook de plekjes meeneemt die vaak vergeten worden, maar die juist extra belangrijk zijn omdat de haren daar wat langer zijn. Dit is vooral bij de achterpoten, in de oksels, op de borst en achter de oren. Omdat de Berner Sennen al snel last krijgt van overgewicht, is het het beste om regelmatig met hem te gaan wandelen. Houd er echter wel rekening mee dat hij het al snel warm krijgt dankzij zijn dikke vacht. Zorg er dus voor dat hij niet té actief is wanneer het warm is.

De gezondheid van de Berner Sennen

De regels voor het fokken van de Berner Sennenhond zijn erg streng en dat is niet voor niets. Er wordt heel goed gelet op de gezondheid en de levensduur van de hond. Dit wordt gedaan om de gezondheid van het ras te verbeteren en om erfelijke ziektes minder te maken.

Er wordt bij het fokken van de Berner Sennen dan niet alleen gekeken naar de ouders van het nestje, maar ook naar de zussen en broers en nog andere familie. Ondanks dat is de levensverwachting van de Berner Sennen nog steeds redelijk laag. Gemiddeld worden ze zo’n zeven tot tien jaar oud. Grote honden zoals de Berner Sennen worden over het algemeen niet heel oud.

Rashonden krijgen vaak last van bepaalde ziektes en aandoeningen en de Berner Sennenhond is daar dus geen uitzondering op. Zo krijgen ze vaak last van gewrichtsproblemen zoals een heupdysplasie en een elleboogdysplasie. Daarnaast hebben ze ook vaak last van kankerzweren en nierziektes. De Berner Sennenhond heeft een groter risico op een dodelijke soort kanker dan andere hondenrassen. Ook krijgen ze vaak te maken met artritis.

De reden dat ze vaak last krijgen van gewrichtsproblemen is omdat ze ook vaak last hebben van overgewicht. Dat komt vooral omdat ze een familiehond zijn, de verkeerde voeding krijgen en niet genoeg bewegen. Een Berner Sennen kun je beter niet te druk laten rennen binnen twee uur nadat hij heeft gegeten. Dat komt omdat hij een brede borstkas heeft en wanneer hij druk rond gaat rennen, kan hij last krijgen een maagdraaiing.

berner sennen blaffen

De prijs van een Berner Sennen pup

Omdat de regels bij het fokken van een Berner Sennen zo streng zijn, kun je maar het beste je pup kopen bij een hele serieuze en goede fokker. Anders loop je namelijk het risico dat de gezondheid van de puppy’s niet de prioriteit was tijdens het fokken.

Er zijn namelijk genoeg handelaren die gewoon geld willen verdienen en hierbij dus niet letten op de gezondheid van de dieren. Je loopt dan het risico dat je een puppy koopt die al meteen vanaf de geboorte ziek is of die een grote kans heeft om op jonge of latere leeftijd ernstig ziek te worden. Je wilt natuurlijk niet dat je je Berner Sennen alweer na een jaar in moet laten slapen, simpelweg omdat hij te ziek is.

Je kunt daarom het beste je puppy kopen bij een erkende fokker. Je betaalt dan zo’n €950,-. Vaak komt hier nog meer bij kijken en moet je ook een riem, speeltjes, een etensbak en een mand kopen. Daarnaast ben je ook nog ongeveer €50,- per maand kwijt aan voer. Het is natuurlijk een groot ras dat ook veel eet.

Voordeel fokker

Het kopen van je puppy bij een erkende fokker heeft veel voordelen. De fokkers zitten dan namelijk aangesloten bij rasverenigingen, wat betekent dat ze zich moeten houden aan de regels van de vereniging. Hierin staat geschreven dat de ouders van het nestje een speciale raskeuring hebben moeten doorstaan. Ze worden dan getest op heup- en elleboogdysplasie omdat deze ziektes veel voorkomen bij de Berner Sennen.

Ook wordt er gekeken naar het uiterlijk en het karakter van de honden. Als je ervoor kiest om ergens anders een hond te kopen, dan zul je dus ook zelf moeten kijken of de puppy’s wel op een goede manier zijn gefokt.

Een puppy kopen

Wanneer je ergens anders een puppy koopt, dan ben je meestal iets minder geld kwijt. Dat komt omdat zij niet aangesloten zitten bij een vereniging, waardoor ze ook geen strenge regels hebben en dus niet hoeven te zorgen voor bepaalde papieren.

Dit zorgt er wel voor dat je niet zeker bent van de gezondheid van je hond. Bovendien kan het zijn dat ze niet zorgvuldig worden gefokt, waardoor er vervelende karakterproblemen kunnen ontstaan zoals agressief of angstig gedrag. Koop dus niet zomaar een puppy Berner Sennen via het internet omdat hij goedkoper is, maar ga ook na of de verkoper wel te vertrouwen is.

Een verkoper die zijn zaken goed voor elkaar heeft zal echter niet proberen om je een puppy aan te smeren, maar hij zal juist veel informatie geven over het ras en wil daarnaast ook weten hoe jij bent. Als hij namelijk de indruk krijgt dat zijn puppy’s niet op een goede plek terecht komen, kan hij ervoor kiezen om ze niet aan iemand te verkopen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?

Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Berner Sennen wilde weten in één compleet e-book!”

Berner Sennen Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Berner Sennen!

  • Wil je een Berner Sennen kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Berner Sennen zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Berner Sennen trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Berner Sennen de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Berner Sennen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Berner Sennen Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Berner Sennen Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Berner Sennen Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload