Home | Berner Sennen karakter: dit kan je verwachten van deze hond
het karakter van de berner sennen

Berner Sennen karakter: dit kan je verwachten van deze hond

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer je een nieuwe hond uit gaat zoeken, kijk je meestal naar twee dingen: het uiterlijk en het karakter van de hond. Meestal word je getrokken door het schattige, stoere of mooie uiterlijk van de hond, maar wordt de hond uiteindelijk uitgekozen op basis van het karakter.

Dit is natuurlijk ook erg belangrijk, want elke hond is anders. Sommige kunnen prima alleen thuis zijn, terwijl andere honden daar echt een hekel aan hebben. De ene hond vind het heerlijk om te knuffelen terwijl de andere hond juist heel zelfstandig is.

Dan moet je ook nog kijken naar wat je van je hond verwacht. Wil je een echte waakhond die altijd buiten blijft, of wil je een hond die gezellig mee op de bank komt liggen? Je leest hier alles over het karakter van de Berner Sennenhond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!

De geschiedenis

Als je meer wil begrijpen over de karakter van de Berner Sennen, dan is het belangrijk dat je ook wat weet over de geschiedenis van het ras. Dit zegt namelijk veel over hoe het ras vandaag de dag nog steeds zich gedraagt. Een hond die vroeger werd gebruikt als jachthond is bijvoorbeeld heel anders dan een hond die nooit een jachthond is geweest. Hoe lang dit ras al precies bestaat, is onbekend. Of hij echt uit Zwitserland komt of daar lang geleden heen is gebracht, is dus ook niet bekend. Wel hoort de Berner Sennen tot één van de vier Zwitserse hondenrassen. Vroeger werd hij voornamelijk gebruikt als herdershond. Ze werden dus vooral gebruikt door Zwitserse boeren en hun taak was om de kudde dieren bij elkaar te houden. Ook had de Berner Sennen de taak om de kuddes naar een andere locatie te brengen, bijvoorbeeld hoog in de bergen of juist beneden vlak bij de boerderij.

Andere taken

Na verloop van tijd kreeg de Berner Sennen ook andere taken. Zo werd hij ook ingezet als waakhond. Ze moesten het gezin, het vee en de bezittingen beschermen tegen dieven en brandstichters. Toen eenmaal steeds meer machines gebruikt werden, werd de Berner Sennen een beetje overbodig als herdershond. Gelukkig was er wel nog een ander taakje voor hem: namelijk het wegbrengen van de flessen melk. Deze grote flessen werden dan op een kar gezet en de Berner Sennen moest deze zo naar de volgende bestemming trekken. Het was dus een echte werkhond!

Let op: Het karakter van jouw Berner Sennen (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Kortharige berner sennen

Het karakter

De Berner Sennen is een hele vriendelijke hond die het heerlijk vindt om met zijn baasje te knuffelen. Vroeger werkten ze dus vaak voor hun baasje, waardoor ze nog steeds erg trouw zijn. Het liefste zijn ze dan ook heel vaak bij hun familie.

Het is dus ook nog eens een hele gezellige hond. Hij is graag buiten en dat is goed, want hij heeft veel beweging nodig. Echter vindt hij het ook heerlijk om naast je op de bank te liggen. De Berner Sennen past zich erg aan aan zijn omgeving. Als hij dus niet genoeg beweging krijgt, dan kan het ook een slome hond worden en dat is gevaarlijk bij dit ras, want dan kan hij ook al snel te zwaar worden.

Alleen zijn

Daar waar de Berner Sennen erg van zijn familie houdt, kan hij juist ook wel weer heel zelfstandig zijn. Vroeger ging hij immers ook veel alleen op pad toen hij nog een herdershond was en hij was het dan ook gewend om alleen te werk te gaan.

Ook toen hij werd gebruikt als waakhond, zat hij vaak in zijn eentje buiten. Veel honden houden er niet van om veel alleen te zijn. Ze voelen zich dan meteen eenzaam en kunnen hierdoor vervelend gedrag laten zien. Een Berner Sennen kan, mits dit goed is aangeleerd in zijn jonge jaren, redelijk goed alleen zijn.

Dat betekent natuurlijk niet dat je deze hond elke dag de hele dag alleen kunt laten, want dat vindt hij ook niet fijn. Wanneer je hem wel te veel alleen laat, dan wordt hij geïrriteerd en kan hij dingen in huis gaan vernielen. Dit is dan niet omdat hij zo’n vervelende hond is, maar gewoon omdat hij te veel alleen is.

Leer alles over het karakter van jouw Berner Sennen

Wil je alles weten over het karakter van jouw Berner Sennen? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

leeftijd hoe oud wordt een berner sennen

Buiten spelen

Een Berner Sennen vindt het heerlijk om buiten te zijn. Hij wil graag buiten spelen, maar vindt het ook fijn om een lange wandeling te maken. Ze hebben vergeleken met andere hondenrassen die zo groot zijn niet heel veel beweging nodig, maar door regelmatig buiten te spelen blijven ze zowel fysiek als mentaal gezond.

Trek dus die wandelschoenen aan en ga een flinke wandeling maken of ga een middagje samen spelen in het park. Als je een grote tuin hebt, zal je Berner Sennen het ook heerlijk vinden om hier de hele dag in te zijn.

Een allemansvriend

De Berner Sennen is echt een allemansvriend. Hij kan goed overweg met volwassen mensen, maar ook met kinderen kan hij heel goed samen. Ze zullen dan ook snel de beste vrienden worden. Houd er echter wel rekening mee dat het altijd beter is om een oogje in het zeil te houden wanneer er jonge kinderen in de buurt van je Berner Sennen zijn.

Er kunnen altijd dingen gebeuren en kinderen kunnen nog wel eens onverwachte bewegingen maken of de hond gaan treiteren, waar de hond op kan reageren.

De opvoeding

Het is redelijk gemakkelijk om een Berner Sennen op te voeden. Hij is namelijk intelligent, leergierig en erg trouw aan zijn baasje. Dat betekent helaas niet dat het een eitje is om je hond op te voeden, want dat is het nooit! Het kan zijn dat hij wat tijd nodig heeft om alle nieuwe info te verwerken.

Jaag hem dus niet op, maar geef hem de tijd die hij nodig heeft en dan zul je al snel merken dat hij graag leert en indruk op je maakt. De Berner Sennen is een echte people pleaser en het kan dan ook zo zijn dat hij verdrietig wordt wanneer je teleurgesteld bent.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?

Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Berner Sennen wilde weten in één compleet e-book!”

Berner Sennen Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Berner Sennen!

  • Wil je een Berner Sennen kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Berner Sennen zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Berner Sennen trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Berner Sennen de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Berner Sennen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Berner Sennen Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Berner Sennen Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Berner Sennen Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload