Home | Kleine Berner Sennen: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)
kleine berner sennen

Kleine Berner Sennen: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Berner Sennen is een groot ras dat behoort tot de dogachtigen. Hij staat dan ook bekend als een hele grote hond. Voordat hij echter zo groot is, is het eerst natuurlijk nog een kleine puppy. Hier ga je heel anders mee om dan wanneer hij volgroeid en volwassen is. Er zijn dan ook een aantal dingen waar je goed op moet letten.

Wil je wel graag een hond zoals de Berner Sennen, maar wil je liever een iets kleinere? Dan zijn er ook nog andere opties waar je voor kunt gaan.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!

Het formaat van de Berner Sennen

De Berner Sennen is een grote hond als hij eenmaal volgroeid is. Hij is stevig gebouwd en heeft een dikke vacht. Over het algemeen is het mannetje iets groter dan het vrouwtje. Hij heeft namelijk een gemiddelde schouderhoogte van tussen de 64 centimeter en de 70 centimeter.

Het vrouwtje is dus iets kleiner en heeft een gemiddelde schouderhoogte van tussen de 58 centimeter en de 66 centimeter. Dat is redelijk groot voor een hond en met zo’n lengte behoort de Berner Sennenhond dan ook tot de dogachtigen. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de Berner Sennen redelijk wat weegt. Gemiddeld weegt hij namelijk tussen de 40 en de 60 kilo.

Verschillende Zwitserse Sennenhonden

Er zijn vier verschillende Zwitserse Sennenhonden. Dat zijn dus vier aparte rassen, maar ze hebben wel allemaal veel overeenkomsten. Zo komen ze uiteraard allemaal uit Zwitserland. De letterlijke vertaling van Sennenhond is boerderijhond en ze moesten vroeger dan ook veel werk verrichten op de boerderij. Je hebt dus de Berner Sennenhond, maar ook de Appenzeller, de Grote Zwitser en de Entlebucher. De Berner Sennen is de enige van de vier rassen die een lange vacht heeft.

De rest heeft namelijk allemaal een korte vacht. De Berner Sennen is een van de grootste rassen van deze vier. De kleinste is echter de Entlebucher. Hij lijkt dus erg op de Berner Sennen en het grootste verschil is dat hij korte haren heeft en dat hij een stuk kleiner is. Je kunt hem dus wel een soort kleine Berner Sennenhond noemen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Berner Sennen wordt ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

berner sennen opvoeden

Een kruising

Een andere manier om een kleinere Berner Sennen te krijgen, is door hem te kruisen met een ander ras. Het nadeel is dat je dan nooit helemaal zeker weet wat voor hond je krijgt. Je kunt je Berner Sennen dan wel mixen met een ras dat kleiner is, maar dat betekent niet dat de hond er dan uit komt te zien als de Berner Sennen of dat hij kleiner zal zijn.

Dat is het nadeel van een kruising: je weet van tevoren nooit helemaal hoe hij eruit komt te zien. Hij kan de uiterlijke kenmerken van de Berner Sennen aannemen, maar hij kan er ook meer uit komen te zien als het andere ras. Echter is dat ook wel weer meteen het leuke, want zo heb je echt een unieke hond.

Meestal kiezen mensen ook juist voor de Berner Sennen vanwege zijn grote formaat.

De Berner Sennen als puppy

Wanneer je de Berner Sennen mee naar huis neemt, is het waarschijnlijk nog een puppy. Heel schattig natuurlijk, zo’n klein hondje, maar je moet wel weten hoe je er mee om moet gaan. Het is namelijk wel even anders dan een grote hond. Dat is niet alleen vanwege het formaat, maar in dit geval ook omdat de Berner Sennen dan nog in de groei is.

Hij zal waarschijnlijk ook al snel groeien omdat hij een flinke eetlust heeft. Het is daarom ook belangrijk dat je pup zoveel mogelijk beweegt, anders kan hij al snel last krijgen van overgewicht.

Bovendien neemt de kleine Berner Sennen ook snel toe in spiermassa, maar zijn skelet heeft iets langer nodig om volwassen te worden en is hier in het begin dus nog niet sterk genoeg voor. Het is belangrijk dat je dus in het begin extra voorzichtig bent om blijvende schade te voorkomen.

Zo mag hij nog niet al te lange wandelingen maken en kun je het beste nog even wachten met het naast de fiets mee laten lopen. Ook traplopen is in het begin nog uit den boze. Bovendien zijn deze extra gevaarlijk omdat hij hier ook van af kan vallen.

Leer alles over jouw lieve Berner Sennen

Wil je álles leren over jouw Berner Sennen? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

kruising berner sennen labrador

Gebalanceerde voeding

Bij een Berner Sennen puppy hoort ook gebalanceerde voeding. Hiermee wordt niet alleen de hoeveelheid die je geeft bedoeld, maar ook de kwaliteit van het voer. Beide zijn namelijk belangrijk voor een evenwichtige groei van je Berner Sennen.

Als je je pup meer geeft dan dat hij nodig heeft, dan verloopt de groei niet evenredig. Het is best lastig in te schatten hoeveel je je pup moet geven, omdat ze in het begin nog niet zo snel aankomen qua gewicht. Je kunt je dan ook het beste laten adviseren door de fokker of iemand in de dierenwinkel.

Verschillende fases

Wanneer je Berner Sennen in de groei is, maakt hij verschillende fases mee. De eerste twee weken heet de neonatale fase. Hierbij zijn zijn gehoorgangen en de ogen nog gesloten, maar hij kan wel al goed ruiken. Dat is ook wel nodig, want op deze manier kan hij zijn weg vinden naar de warme moedermelk.

Vervolgens komt de derde week en dat is de overgangsfase. Hierin openen de gehoorgangen en de ogen zich. In de vierde tot zevende week heb je de indruksfase. De Berner Sennen pup leert zijn omgeving steeds beter kennen en wordt ook een stuk nieuwsgieriger.

De achtste tot de twaalfde week van de Berner Sennen is een hele belangrijke fase. Dit is namelijk de socialisatiefase. Het is belangrijk dat de hond op jonge leeftijd al veel omgaat met andere dieren en mensen, want dat betekent vaak dat hij op latere leeftijd ook goed met anderen om kan gaan.

De derde tot zesde maand is de rangorde- en roedelordefase waarin de Berner Sennen zijn plekje zoekt in de omgang met zijn baasjes. Ook een hond komt in de puberteit en bij de Berner Sennen is dit in de zevende tot twaalfde maand van zijn leven. In de laatste fase, de rijpingsfase, groeit de kleine Berner Sennen uit tot een volwassen hond.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?

Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Berner Sennen wilde weten in één compleet e-book!”

Berner Sennen Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Berner Sennen!

  • Wil je een Berner Sennen kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Berner Sennen zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Berner Sennen trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Berner Sennen de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Berner Sennen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Berner Sennen Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Berner Sennen Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Berner Sennen Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload