Inhoudsopgave
Wanneer je aan de Berner Sennen denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een grote hond met een dikke en lange vacht. Dit ras heeft namelijk in tegenstelling tot de andere Zwitserse Sennenhonden een lange vacht en niet een korte vacht.
Toch zijn er ook een aantal Berner Sennenhonden die geen lange haren hebben, maar juist korte haren. Dit zijn dan niet de officiële Berner Sennenhonden, maar de grote Zwitserse Sennenhond.
Het zijn dus twee verschillende rassen en het grootste verschil zit hem in de lengte van de vacht. Echter kom je deze variant niet heel vaak tegen. Hier lees je alles dat je moet weten over de Berner Sennenhond kortharig.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!
De kortharige Berner Sennenhond
In het jaar 1908 werd er voor het eerst een kortharige Berner Sennenhond gezien. Het waren twee Berner Sennens en ze werden gevonden door Albert Heim, een hond onderzoeker. Hij vond ze in een Zwitserse Kennel Club en ze werden vermeld als kortharige Berner Sennenhonden.
Heim, die ook professor was aan het Geologisch Instituut in Zürich, herkende deze twee kortharige honden als de grote Berner Sennenhond. Hij zorgde ervoor dat deze honden als een apart ras erkend werden, namelijk de grote Zwitserse Sennenhond. Dit gebeurde in het jaar 1909. De Berner Sennenhond bestond natuurlijk al veel langer.
De Zwitserse Sennenhonden
Er zijn vier verschillende Zwitserse Sennenhonden. Je hebt de Appenzeller, de Entlebucher, de Berner en de Grote Zwitser. De overeenkomsten tussen deze rassen is heel duidelijk. Ze hebben namelijk allemaal een mooie glanzende vacht die zwart is van kleur.
Daarnaast hebben ze ook nog andere kleuren die in een vast patroon in de vacht zitten. Zo hebben ze bruine vlekken bij de poten, boven de ogen en naast de snuit. Ook hebben ze allemaal witte aftekeningen op hun borst, keel en snuit. Toch hebben ze allemaal net iets andere kenmerken, want het zijn natuurlijk niet voor niets allemaal verschillende rassen.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Berner Sennen wordt ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De Grote Zwitserse Sennenhond
Een kortharige Berner Sennenhond is dus eigenlijk de Grote Zwitserse Sennenhond. Qua uiterlijk lijkt hij namelijk ontzettend op de Berner Sennen. De Grote Zwitserse Sennen is echter nog een stuk groter en behoort tot de grotere hondenrassen. Ze kunnen dan ook erg imposant zijn.
Het is een robuuste hond die stevig is gebouwd en goed ontwikkelde spieren heeft. Het is een hele zekere, waakzame, en onbevreesde hond. Dat waakzame heeft hij meegekregen vanuit zijn verleden, want hij werd net als de Berner Sennen vaak gebruikt als waakhond. Hij is dus onbevreesd, maar vaak wel wat afstandelijker tegenover mensen die hij niet kent.
De Grote Zwitserse Sennenhond kan erg zelfstandig zijn en leeft er dan ook niet voor om zijn baasje tevreden te stellen, zoals andere hondenrassen dat meer kunnen hebben. Wel is hij erg gericht op zijn omgeving.
De overeenkomsten tussen de Grote Zwitserse Sennenhond en de Berner Sennenhond
De grootste overeenkomst tussen deze twee rassen is natuurlijk de kleur van de vacht. Ze hebben allemaal een zwarte vacht met bruine en witte vlekken. De twee rassen hebben allebei dezelfde staart. Deze wordt namelijk zwevend of hangend gedragen en komt tot net boven de grond.
Ook hun oren zijn vrijwel hetzelfde. Ze zijn middelgroot, driehoekig en hangen naar beneden. Het karakter van de twee honden is nagenoeg hetzelfde. Het zijn rustige honden, ze leren snel en stralen evenwichtigheid uit.
Het verschil tussen de Grote Zwitserse Sennenhond en de Berner Sennenhond
Deze twee rassen lijken op het eerste gezicht heel erg op elkaar, maar toch zijn er een aantal verschillen. Het grootste verschil is natuurlijk de lengte van de vacht. De Grote Zwitserse Sennenhond heeft een korte vacht met middellang haar en een dichte ondervacht.
Bij de Berner Sennenhond is zijn vacht lang, licht gegolfd en sluik. Daarnaast is de Grote Zwitserse Sennenhond ook wat groter dan de Berner Sennen. Zo is de Grote Zwitserse Sennen namelijk gemiddeld 60 tot 72 centimeter. Het is de grootste Zwitserse Sennenhond van de vier rassen. De Berner Sennen is echter maar iets kleiner en heeft een gemiddelde hoogte van tussen de 58 centimeter en de 70 centimeter.
Het is dan ook logisch dat een Grote Zwitserse Sennenhond ook wat zwaarder is dan de Berner Sennen. Hij weegt namelijk gemiddeld tussen de 50 en de 61 kilo, terwijl zijn kleinere neefje tussen de 40 en de 60 kilo weegt.
Omdat de Grote Zwitserse Sennen iets groter is, heeft hij vaak ook meer kracht dan de Berner Sennen. Ook wordt de Grote Zwitserse Sennenhond over het algemeen iets ouder. Hij wordt namelijk zo’n tien tot elf jaar, terwijl de Berner Sennen tussen de acht en de tien jaar oud wordt.
Deze verschillen zijn allemaal natuurlijk maar heel klein. De twee hondenrassen worden daarom erg vaak met elkaar vergeleken, omdat het net lijkt alsof het enige verschil tussen de twee de lengte van hun vacht is.
Leer alles over jouw lieve Berner Sennen
Wil je álles leren over jouw Berner Sennen? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De verzorging van de vacht
Zo’n mooie vacht moet natuurlijk ook goed verzorgd worden. Het voordeel van de Berner Sennen kortharig is natuurlijk dat je hem minder vaak hoeft te borstelen dan de Berner Sennen met lange haren. Dat betekent echter niet dat je hem nooit hoeft te borstelen, maar doe het wel regelmatig. Af en toe de vacht borstelen of kammen zou genoeg moeten zijn om alle losse haren te verwijderen en de vacht op peil te houden.
Je kunt er wel voor kiezen om je hond iets vaker te borstelen wanneer hij in de rui is. Doe dit dan wel buiten en niet binnen, want dan komen al zijn haren natuurlijk ook binnen. De vacht van je Grote Zwitserse Sennenhond zal dan mooi glanzen.
De vacht checken
Deze hond heeft natuurlijk wel nog een vleugje avontuur in zijn karakter zitten dankzij zijn verleden. Hij zal er dan ook nog voor terugdeinzen om te bosjes in te springen tijdens een wandeling. Dat is in principe niet erg, maar het kan er natuurlijk wel voor zorgen dat hij krasjes krijgt door doorns of bijvoorbeeld prikkeldraad.
Check daarom altijd even goed de vacht van je Grote Zwitserse Sennenhond wanneer jullie terug komen van een wandeling.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?
Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!