Home | Jouw Berner Sennen opvoeden: hoe pak je dat écht goed aan?
berner sennen opvoeden

Jouw Berner Sennen opvoeden: hoe pak je dat écht goed aan?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een hond opvoeden is iets wat mensen nog wel eens willen onderschatten. Wanneer je denkt aan het hebben van een hond, denk je natuurlijk alleen maar aan de leuke dingen: een nieuw maatje, een levende knuffelbeer en iemand om lekker mee te spelen en te wandelen.

Dat is natuurlijk ook allemaal heel leuk, maar de juiste opvoeding is erg belangrijk. Hiermee zorg je er namelijk niet alleen voor dat je hond niet binnen, maar buiten plast, maar je zorgt er ook voor dat hij weet hoe hij zich moet gedragen in bepaalde situaties. Je hebt dus de rest van het leven van je hond profijt van een goede opvoeding. Hoe je het beste de Berner Sennen op kunt voeden, lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!

Zo voed je de Berner Sennen op

Als je eindelijk je Berner Sennen puppy mee naar huis mag nemen, ben je natuurlijk hartstikke blij. Het kan echter ook heel spannend zijn, zeker wanneer je nog nooit eerder een hond hebt gehad. Neem meteen een halsbandje en een riem mee, want zo leert je pup meteen dat hij aan de lijn mee moet lopen.

Wanneer de puppy bij je thuis komt, zal hij heel erg nieuwsgierig zijn. Hij zal waarschijnlijk alle hoekjes van het huis willen verkennen. Houd dit ook niet tegen, maar laat je Berner Sennen vooral zijn gang gaan. Op deze manier raakt hij namelijk het beste gewend aan zijn nieuwe omgeving.

De eerste keer plassen

De kans is groot dat hij op een gegeven moment op één plek blijft staan waar hij wil gaan plassen. Zo geeft hij namelijk aan dat het huis zijn territorium is. Je wil natuurlijk niet hebben dat je hond binnen plast, dus het is belangrijk dat je hem meteen naar buiten brengt zodat hij daar zijn behoefte kan doen.

Het is niet nodig om hem elke keer een uitgebreide beloning te geven wanneer hij buiten plast. Een knuffel is meestal al voldoende, maar zorg wel dat je Berner Sennen pup weet dat je tevreden bent. Dit doe je bijvoorbeeld door heel vrolijk te zijn of door eventueel een snoepje te geven. Op deze manier leert hij namelijk dat het goed is om buiten te plassen.

Let op: Alles over het opvoeden van jouw Berner Sennen (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

berner sennen blaffen

De regels

De Berner Sennen is een slimme hond, maar je kunt natuurlijk niet van hem verwachten dat hij meteen alle regels weet. Houd er dus rekening mee dat een ongelukje kan gebeuren. Sterker nog, dit zal vast en zeker voorkomen. Wees op zo’n moment niet al te streng.

Het werkt niet om een Berner Sennen af te straffen wanneer hij iets fout doet. Je kunt hem beter belonen wanneer hij juist iets goed doet. Zorg ook dat je je Berner Sennen uitlaat op de momenten waarvan je denkt dat hij zijn behoeftes moet doen. Dit is meestal na het spelen, slapen of eten.

Het zindelijk maken van je hond kost veel tijd en moeite, maar over de algemeen pakt de Berner Sennen puppy het redelijk snel op.

Socialisatie

Socialisatie is erg belangrijk bij een puppy. Hierdoor kan hij later ook op latere leeftijd goed omgaan met andere honden, ongeacht welk ras. Bij een hele goede socialisatie kan hij zelfs ook met andere dieren goed overweg.

De kans is groot dat hij dan ook minder mensenschuw wordt en dus ook goed met andere mensen overweg kan. Dat is erg handig, want dat betekent vaak ook dat hij niet zo snel begint te blaffen wanneer er onbekenden op zijn terrein komen. Zorg er echter ook voor dat je Berner Sennen puppy genoeg rust krijgt, want hij krijgt op een dag veel nieuwe indrukken en deze moet hij ook rustig kunnen verwerken.

Meteen beginnen

Het is belangrijk dat je meteen begint met de opvoeding van je hond. Denk niet dat dit wel even kan wachten, want op een jonge leeftijd staat de Berner Sennen er nog voor open om van alles van je te leren. Het is dan ook belangrijk om hem meteen in zijn eerste jaar goed gedrag aan te leren.

Wanneer hij wat ouder wordt, komt namelijk zijn zelfstandigheid meer naar boven en zal je hond ook minder gemakkelijk iets van je aannemen. Je kunt daarom het beste zo snel mogelijk met je Berner Sennen pup naar een puppycursus gaan en ook een vervolgcursus is aan te raden. Wissel wat oefeningen af en doe er niet te veel achter elkaar. Het moet immers voor je Berner Sennen ook leuk blijven, want anders blijft hij niet gemotiveerd.

Daarnaast is het erg belangrijk om duidelijk en consequent te zijn, maar ook vriendelijk. Over het algemeen leert de Berner Sennen snel en wanneer ze goed opgevoed zijn, zijn het ook hele gehoorzame honden.

Leer alles over het succesvol opvoeden van jouw Berner Sennen

Wil je precies leren hoe je jouw Berner Sennen perfect kan opvoeden? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Alles over de Berner Sennen

De eerste nachten

De mand van de Berner Sennen puppy is erg belangrijk. Hier kan hij namelijk goed tot rust komen, groeien en bijkomen van alle nieuwe indrukken. Het is erg belangrijk om hem met rust te laten wanneer hij slaapt. De hele wereld is nog nieuw, maar vooral zijn nieuwe tehuis. Hij moet hier dus goed van bijkomen. Merk je dat je pup moe is? Pak hem dan op en leg hem in zijn mand.

Je kunt hem dan ook eventjes aaien, want op deze manier leert je Berner Sennen puppy meteen dat goed is om alleen te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om een bench te kopen zodat je puppy een plekje heeft die echt van hemzelf is en waar hij zich veilig kan voelen.

De gedragskenmerken van de Berner Sennen

De Berner Sennenhond is heel vriendelijk, sociaal, rustig en vrolijk. Ze passen zich goed aan aan hun omgeving, maar dat kan er ook voor zorgen dat ze sloom worden wanneer ze niet genoeg beweging krijgen. Het is belangrijk dat je Berner Sennen genoeg beweging krijgt, anders kan hij ook al snel te zwaar worden.

Dit is niet fijn voor je hond en het is ook nog eens ongezond omdat het leidt tot vervelende aandoeningen en ziektes. Wanneer het op het begin goed aan is geleerd, kan een Berner Sennen prima alleen zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat je je hond hele dagen alleen moet laten, want dat is te veel.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?

Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Berner Sennen wilde weten in één compleet e-book!”

Berner Sennen Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Berner Sennen!

  • Wil je een Berner Sennen kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Berner Sennen zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Berner Sennen trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Berner Sennen de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Berner Sennen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Berner Sennen Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Berner Sennen Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Berner Sennen Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload