Home | De verschillen tussen een Berner Sennen reu en teef (handige info)
verschillen berner sennen reu teef

De verschillen tussen een Berner Sennen reu en teef (handige info)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer je dan eindelijk de keuze hebt gemaakt om een Berner Sennenhond te kopen, kom je vervolgens bij de volgende keuze. Ga je namelijk voor een reu of een teef?

Je zult er misschien niet zo snel bij stilstaan, maar er zitten wel een aantal verschillen tussen een mannetje en een vrouwtje en deze gaan wel iets verder dan de simpele ‘de een is een mannetje en de ander is een vrouwtje’. Het is daarom verstandig om goed na te gaan wat deze verschillen precies zijn zodat je ook goed kan kijken of je beter voor een Berner Sennen reu of teefje kunt gaan.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!

Het teefje

Laten we eerst kijken naar het teefje van de Berner Sennen. Gemiddeld is deze tussen de 58 en de 66 centimeter groot en weegt ze tussen de 36 en de 48 kilo. Een teefje wordt twee keer per jaar loops wordt. Dit duurt ongeveer drie weken. Net als bij de mens, wordt de hond dan ongesteld en ze verliest dan dus bloed. Hoeveel dit is, verschilt per hond en per keer dat ze loops is.

Deze periode kan echter wel voor wat ongemak zorgen, zeker als je niet in de gaten hebt hoe vervelend dit kan zijn. Je kunt het beste een loopsheidbroekje aanschaffen zodat niet heel je huis onder het bloed van je Berner Sennen zit.

Wanneer je teefje niet gesteriliseerd is en je liever geen nestje Berner Sennens wil hebben, is het verstandig om haar niet buiten los rond te laten lopen. Een andere reden waarom te kiezen voor een sterilisatie is de gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt. Je Berner Sennen heeft dan bijvoorbeeld minder kans op borstkanker oftewel melkkliertumoren.

De reu

De Berner Sennen reu is gemiddeld tussen de 64 en de 70 centimeter groot en hij weegt tussen de 40 en de 60 kilo. Opvallend bij de Berner Sennen reu is dat hij de neiging kan hebben om tijdens een wandeling steeds een klein beetje te plassen. Dit heet markeren en ze op deze manier communiceren ze naar andere honden in de buurt. Niet iedere reu doet dit echter en als dat wel het geval is, kun je het wel afleren, maar dat kost wel wat tijd.

Wanneer je een reu laat castreren heeft dit geen gezondheidsvoordelen zoals dat bij het teefje wel het geval is, maar hij kan dan in ieder geval niet meer een teefje zwanger maken. Ook wordt hij er over het algemeen iets rustiger van. Een castratie is ook wat goedkoper dan een sterilisatie en kost tussen de €90,- en de €150,-.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

berner sennen namen

De verschillen

Er zitten een aantal verschillen qua uiterlijk en qua karakter tussen de reu en het teefje van de Berner Sennen. Ten eerste is een teefje over het algemeen iets kleiner dan een reu. Ook de vacht is meestal wat korter. Ze zijn ook iets onderdaniger dan de reu, maar dit hangt ook weer af van het baasje en de opvoeding.

Wanneer een teefje loops is, is ze overigens wel dominanter dan normaal en kan ze ook dwarsliggen. Een reu is dus dominanter, groter en zwaarder dan het teefje. Vooral tijdens de pubertijd is een reu iets onstuimiger dan het teefje. Zijn testosteronniveau is dan namelijk zeven keer hoger dan bij een volwassen mannelijke Berner Sennen.

Bovendien wordt een teefje sneller volwassen dan een reu, net zoals bij mensen. Het grootste verschil tussen de twee geslachten is waarschijnlijk dat het teefje twee keer per jaar loops wordt.

Er wordt wel eens gezegd dat een teefje gemakkelijker is om op te voeden dan een reu, maar dit is lang niet altijd waar. Een teefje is wel anders dan een reu, maar hoeft niet per se makkelijker op te voeden zijn. Bovendien heb je dus ook de periode waarin zij loops is en dan kan een teefje vervelend gedrag laten zien.

Hoe de hond in de omgang is, hangt vaak van het karakter af en deze is meestal afhankelijk van de stamboom. Het is dus ook erg belangrijk om te kijken naar de ouders van de hond, misschien wel belangrijker dan kijken naar het geslacht. Wanneer je een teefje hebt waarvan allebei de ouders druk en agressief waren, ben je misschien beter af met een reu die twee hele rustige ouders heeft. Het baasje speelt natuurlijk ook een grote rol in het gedrag van de hond.

Leer alles over de kenmerken van jouw Berner Sennen

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Berner Sennen? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Welke past bij welk baasje?

De keuze voor een teefje of een reu is meestal persoonlijk, omdat de honden niet heel erg veel van elkaar verschillen. Ze zijn immers allebei van hetzelfde ras. Toch zitten er wel een aantal kleine lichamelijke- en gedragsverschillen tussen de twee geslachten, zoals hierboven al werden vernoemd. Ze hebben allebei zo hun voor- en nadelen. Hoe deze voor- en nadelen dan tegen elkaar af worden gewogen, verschilt weer per persoon.

Je kunt het beste de twee kenmerken tussen elkaar afwegen en op die manier tot de conclusie komen of een mannetje of vrouwtje beter bij je past. Teefjes kunnen emotioneler zijn dan reuen en wanneer ze blijven hangen in hun emoties, kunnen ze dat afreageren op andere honden. Dat is iets waar je bij stil kunt staan als je ook nog andere honden in huis hebt.

Een Berner Sennen is natuurlijk een hele grote hond en een reu is dus nog net wat krachtiger en groter dan een teefje. Je moet hier wel goed mee om kunnen gaan en zorgen dat jij de meest dominante bent in jullie relatie. Ook is het fijn als je je hond fysiek aan kunt.

Stel dat jullie samen aan het wandelen zijn en je hond rent er ineens vandoor, dan moet je natuurlijk wel sterk genoeg zijn om je hond terug te kunnen trekken. Wanneer je al wat ouder bent of fysiek niet zo sterk, dan is een teefje misschien de beste keuze voor jou. Natuurlijk speelt ook de opvoeding van de hond een grote rol in het gedrag van de Berner Sennen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?

Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Berner Sennen wilde weten in één compleet e-book!”

Berner Sennen Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Berner Sennen!

  • Wil je een Berner Sennen kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Berner Sennen zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Berner Sennen trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Berner Sennen de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Berner Sennen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Berner Sennen Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Berner Sennen Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Berner Sennen Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload