Home | Het trimmen van jouw Berner Sennen: zo pak je dat aan
berner sennen trimmen

Het trimmen van jouw Berner Sennen: zo pak je dat aan

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je al eerder een hond hebt gehad, dan weet je waarschijnlijk wel hoe het is. Op een gegeven moment kom je overal haren van je hond tegen en vooral wanneer de hond in de rui is, zul je ze overal zien. De Berner Sennen heeft natuurlijk voornamelijk zwarte haren en witte haren en deze vallen allebei extra goed op. De Berner Sennen is gezegend met een mooie, dikke, halflange vacht. Deze vacht moet echter ook goed verzorgd worden.

De vacht zorgt ervoor dat de hond beschermd blijft en dat hij in de winter het niet te koud heeft. In de zomer mag er echter wel wat haar af en kan de Berner Sennen best een trimbeurt gebruiken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!

De vacht van de Berner Sennen

De Berner Sennen heeft een hele dikke vacht. Dat is ook wel nodig, want deze hond komt officieel uit Zwitserland. Hij werd gebruikt als werkhond en was dus veel buiten aan het werk. Hij werkte vooral op een boerderij en had als taak om de kudde dieren bij elkaar te houden, te beschermen of naar een nieuwe plek toe te brengen. De herders trokken vroeger wanneer de herfst begon naar een andere plek zodat hun kuddes daar konden blijven in de winter.

Dat gebeurde natuurlijk onder begeleiding van de Berner Sennen. Soms stonden de honden dan in de winter in de Zwitserse bergen, wat natuurlijk erg koud is. Een dikke vacht is dan ook wel nodig om ervoor te zorgen dat de honden het lekker warm hebben. Daarnaast zorgt deze dikke vacht er in de zomer juist ook weer voor dat de hond lekker koel blijft.

De Berner Sennen is een grote hond die veel beweging nodig heeft. Als hij niet genoeg beweging krijgt, kan hij erg sloom worden en dan gaat hij nog meer bewegen. Het is wel belangrijk dat je Berner Sennen veel blijft bewegen, zowel voor zijn mentale gezondheid en zijn fysieke gezondheid.

Je hond kan ook al snel te zwaar worden wanneer hij te weinig beweging krijgt, wat ook weer niet goed voor hem is. De Berner Sennen is dan ook graag buiten te vinden.

In de zomer is dit echter niet altijd even handig. Dankzij zijn dikke vacht kan hij het dan namelijk al snel te heet krijgen. Daarom is het ook beter om je Berner Sennen niet te veel en te actief te laten bewegen wanneer het erg warm buiten is.

Als wij mensen het zonder dikke vacht warm hebben buiten, dan kun je er wel van uit gaan dat jouw Berner Sennen het ook warm heeft. Hij heeft dan wel een dikke vacht die hem in principe ook koel houdt, maar door veel te bewegen krijgt hij het toch te warm.

De Berner Sennen is daarnaast voor het grootste gedeelte ook zwart van kleur. Hierdoor krijgt hij het al heel snel warm wanneer hij in de zon ligt. In de zomer kun je dus ook het beste ervoor zorgen dat je Berner Sennen niet in de zon ligt.

Let op: De verzorging van jouw Berner Sennen (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Je Berner Sennen trimmen

Om te voorkomen dat je Berner Sennen in zomer niet genoeg kan bewegen, kun je er voor kiezen om zijn vacht te laten trimmen. Zo ontdoe je hem van zijn dikke laag haar en zal hij het niet meer zo warm hebben. Let er wel op dat je niet te veel haar weghaalt, want de vacht werkt ook warmtewerend.

Een Berner Sennen puppy zal nog niet zoveel haar hebben en die hoef je dan ook niet te veel te trimmen. Hoe ouder hij wordt, hoe langer de vacht ook wordt en dus ook hoe langer je moet trimmen. Het is verstandig om hier zo snel mogelijk mee te beginnen, want dan raakt je Berner Sennen hier ook meteen aan gewend.

Het is helemaal niet zo moeilijk om een Berner Sennen te trimmen. Zorg er voor dat je op een rustige plaats bent waar je je geen zorgen hoeft te maken om de haren die van de hond af komen en trek kleding aan die vies mag worden. Eerst borstel je de vocht goed door zodat alle loszittende haren zijn verwijderd. Je kunt de hond dan gaan trimmen met een speciaal trimmesje.

Naar een trimsalon

Je kunt er ook voor kiezen om je hond naar een trimsalon te brengen. Vraag in dit geval wel altijd even of de medewerkers ervaring hebben in het trimmen van een Berner Sennen, want dit is toch wat anders dan wanneer je een Labrador of een Poedel trimt. Hoeveel een trimbeurt kost, verschilt per salon. Een grotere hond zoals de Berner Sennen is vaak wat duurder om te trimmen en kost gemiddeld rond de €75,-.

Leer alles over de verzorging van jouw Berner Sennen

Wil je ontdekken hoe je jouw Berner Sennen zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

gewicht van een berner sennen

Scheren of trimmen?

Je kunt kiezen om je hond te laten trimmen, maar ook om hem te laten scheren. Wanneer je de vacht laat scheren, haal je al zijn haren weg. Door de Berner Sennen te trimmen, blijft er wel een kort laagje vacht over. Houd er ook rekening mee dat de vacht van een hond ook een functie heeft.

Deze dikke vacht heeft namelijk ook een beschermende factor. Dat is niet alleen ervoor zorgen dat de hond lekker koel blijft in de zomer, maar ook dat hij beschermd is tegen zonlicht en insecten.

Hoe langer de haren zijn, hoe beter de hitte van het lichaam weg kan worden gehouden. Daarnaast gebruikt een hond zijn lange haren ook om de wind er doorheen te laten gaan en wanneer de haren weggehaald worden, kan dit dus ook niet meer. De natuurlijke warmteregulatie van de hond valt dan weg, waardoor hij last kan krijgen van een verbranding door de zon of een toeval van de hitte. Het is dan ook toch beter om je hond te trimmen en dus niet om te scheren.

Mensen kiezen er wel eens voor om hun Berner Sennen te scheren wanneer ze in de rui zijn, maar dat helpt niet. De rui is er namelijk toch, alleen zullen de haren die hij verliest dan een stuk korter zijn. De vacht trimmen is dus een betere optie dan scheren.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?

Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Berner Sennen wilde weten in één compleet e-book!”

Berner Sennen Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Berner Sennen!

  • Wil je een Berner Sennen kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Berner Sennen zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Berner Sennen trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Berner Sennen de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Berner Sennen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Berner Sennen Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Berner Sennen Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Berner Sennen Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload