Inhoudsopgave
De Berner Sennen is een ras dat heel erg geschikt is als huisdier. Hij is namelijk heel zachtaardig, rustig en trouw. Wanneer je een hond hebt, is het natuurlijk jouw taak om daar goed voor te zorgen. Dat uit zich op verschillende manieren.
Zo moet je regelmatig met hem gaan wandelen zodat hij genoeg beweging krijgt, moet je zijn vacht verzorgen zodat deze schoon en netjes blijft en natuurlijk moet je ook voor zorgen dat je Berner Sennen de juiste voeding krijgt. Dit betekent niet alleen dat hij gezond eten moet krijgen, maar ook dat je de juiste hoeveelheden moet geven. Hoeveel dat precies is, lees je hier onder.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!
Het gewicht van de Berner Sennen
Een volwassen Berner Sennen weegt gemiddeld tussen de 40 en de 60 kilo. Een teefje is over het algemeen iets kleiner dan een reu en weegt daarom ook iets minder. Het is belangrijk dat hij ook echt zoveel weegt. Wanneer hij lichter is, is dat namelijk niet goed voor zijn gezondheid, maar als hij meer weegt is dat ook niet gezond.
Bovendien krijgt een Berner Sennen al snel last van zijn gewrichten en dan is het helemaal niet fijn als hij ook nog eens te zwaar is, want dan krijgen zijn gewrichten nog meer te verduren. Een gezond gewicht is daarom een stuk belangrijker dan je in eerste instantie misschien zal denken.
De Berner Sennen als puppy
Wanneer de Berner Sennen nog een puppy is, is hij natuurlijk een stuk kleiner. Als hij net is geboren, weegt hij ongeveer zo’n 500 gram. In een redelijk korte tijd groeit hij uit tot een volwassen hond van minstens 40 kilo. Soms weegt een volwassen reu wel 60 kilo! Dat is best veel als je je bedenkt dat hij er slechts een paar jaar over doet om op dat gewicht te komen, terwijl mensen er veel langer over doen om op een gewicht van 60 kilo te komen.
Gewicht reu Gewicht teefje
1 maand 1 kilo 1 kilo
2 maanden 7 kilo 7 kilo
3 maanden 10 kilo 10 kilo
4 maanden 14 kilo 14 kilo
5 maanden 18 kilo 18 kilo
6 maanden 24 kilo 24 kilo
7 maanden 26 kilo 26 kilo
8 maanden 28 kilo 28 kilo
9 maanden 36 kilo 33 kilo
10 maanden 40 kilo 36 kilo
11 maanden 43 kilo 37 kilo
Let op: De allerbeste voeding voor jouw Berner Sennen (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Een voedingsschema
Het kan lastig zijn om te bepalen hoeveel je hond moet eten. Daarnaast houden de meeste honden ook wel heel erg van eten en zal hij altijd net doen alsof hij te weinig krijgt. Je doet er daarom goed aan om aan de dierenarts of aan de fokker waarbij je de Berner Sennen koopt te vragen hoeveel eten hij precies moet krijgen. Je kunt het ook afwegen zodat je zeker weet dat je hond niet te veel of te weinig eten krijgt.
Daarnaast kun je het beste een voedingsschema maken zodat je hond ook steeds op vaste tijden eten krijgt. Zo kun je hem het beste ‘s ochtends eten geven wanneer je opstaat, ‘s middags rond een uur of twee en ‘s avonds rond een uur of acht. Het is lastig om te zeggen hoeveel gram je elke keer moet geven. Elk merk is natuurlijk anders en de brokken bevatten dus ook elke keer andere ingrediënten waardoor ze ook steeds een ander aantal calorieën bevatten.
Soms staat er op de verpakking van het hondenvoer dat je hebt ook een voedingstabel waar je je aan kunt houden. Deze nummers zijn dan natuurlijk afgestemd op de ingrediënten en aantal calorieën dat het voedsel bevat.
Actueel gewicht Geschatte hoeveelheid voer in gram per dag
10 kilo 400 gram
30 kilo 575 – 610 gram
Een ander aspect dat een belangrijke rol speelt in de hoeveelheid voeding die je Berner Sennen hoort te krijgen, is beweging. Een hond die veel beweegt heeft namelijk ook meer voedsel nodig dan een Berner Sennen die maar weinig beweegt.
Dat komt natuurlijk omdat hij ook meer calorieën verbrandt tijdens het spelen of het wandelen. Een hond die dus minder beweegt, maar wel net zoveel eten krijgt, zal dan ook eerder last krijgen van overgewicht. Wanneer je Berner Sennen een echte werkhond is en hij dus een erg actief leven heeft, kun je beter kiezen voor voer dat meer calorieën en koolhydraten bevat.
Leer alles over de beste voeding voor jouw Berner Sennen
Wil je jouw Berner Sennen de best mogelijke voeding geven? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Less is more
Als je niet zo goed weet hoeveel eten je moet geven en als je niet zeker weet of je te veel of te weinig geeft, kun je het beste iets minder geven. Er is namelijk een keer onderzoek gedaan naar de effecten van het beperking van het dieet van een hond. Er werden steeds twee honden van hetzelfde ras met elkaar vergeleken. De ene hond kreeg 25 procent minder eten dan de andere hond.
Wat bleek? Niet alleen had de hond met het beperkte dieet een lager lichaamsvetgehalte en was hij een stuk gezonder, ook werd hij gemiddeld zo’n twee jaar ouder dan de andere hond! Bovendien zorgt de goede gezondheid van de hond er ook voor dat je minder dierenartskosten hebt.
Hier moet je op letten
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het voedingsschema van je Berner Sennen. Wanneer je Berner Sennen een puppy is, komt hij al snel aan. Het is echter belangrijk dat hij niet te veel aankomt in één keer, want hij heeft nog een week skelet. Dit skelet is dus nog niet sterk genoeg om al die kilo’s te dragen. Als dit wel gebeurt, dan kan dit leiden tot een verkeerde positie van de ledematen.
Bovendien kan een Berner Sennen al in zijn eerste levensjaren last krijgen van een dysplasie en dit kun je zoveel mogelijk voorkomen door de gewrichten niet te veel te belasten. Je kunt voorkomen dat je puppy te veel weegt door hem veel te laten spelen, maar vooral door hem niet te veel eten te geven. Door veel te bewegen komt hij namelijk ook veel aan in spiermassa en dat weegt natuurlijk ook zwaar.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?
Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!