Home | Berner Sennen x Australian Shepherd kruising: ontdek deze heerlijke mix
berner sennen voedingstabel

Berner Sennen x Australian Shepherd kruising: ontdek deze heerlijke mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een kruising tussen Berner Sennen en de Australische Herder is één van de mooiste mixen tussen rassen die er bestaan. Waar de Australische Herder erg goed is met het passen op kuddes dieren, heeft de Zwitserse Sennen een echte mentaliteit als waakhond.

Een combinatie van die twee karakteristieken maakt het een echte unieke hond. In dit artikel bespreken we alles over de kruising tussen de Berner Sennen en de Australische Herder of ook wel Australian Shepherd.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!

Hoe zo’n kruising er over het algemeen uitziet

Natuurlijk zullen verschillende honden verschillende resultaten opleveren, maar over het algemeen zal een dergelijke kruising een hond geven die erg lijkt op een Berner, maar waarbij de kleuren op de buik en rug vaak bruin en donkerbruin (of bijna zwart) zijn.

De andere mogelijkheid is dat de gekruiste pups geboren worden met meer spikkels. In het beste geval blijven de twee vlekjes boven de ogen, wat het beest natuurlijk enorm in waarde zal laten toenemen. Maar nogmaals, het is bij elke hond weer anders afhankelijk van welke genen er de bovenhand krijgen.

Beschrijving Berner Sennen en Australische Herder

De Berner Sennen is een prachtige hond van Zwitserse origine. Het in Nederland bijzonder populaire ras is stevig gebouwd, heeft een dikke vacht en is vaak wittig op de borst, hebben bruine vlekjes boven hun ogen en hebben een donkerbruine of bijna zwarte rug.

De vlekjes boven de ogen zijn voor de Berner Sennen dé manier om de hond te herkennen en zeker als de trouwe viervoeter wordt gekruist met een ander ras, zijn het de honden met de vlekjes die vaak nog het meest waard zijn. De hond gedijt met zijn dikke vacht het best op koele plekken, zoals natuurlijk de Zwitserse bergen, waar het beest vandaan komt.

De ‘Aussie’ als intelligent dier

De Australische Shepherd is erg intelligent, waaks en kan zich goed hechten aan zijn familie. Het beest komt eigenlijk helemaal niet uit Australië, maar uit Amerika. Vanwaar dan de naam? Wel, de hond werd vanuit Europa (waarschijnlijk Spanje) naar Australië geëxporteerd.

Daar mocht het beest Australische schapen weiden en zowel de schapen als de honden kwamen daarna in Amerika terecht. Zodoende. Toch is het een prachtig beest om te zien: het is een opvallende verschijning.

Het beest is qua kleur heel anders dan de Berner Sennen: hij heeft veel spikkels op z’n rug en heeft ook bruine en witte tinten, maar qua vorm lijkt de Shepherd erg op de Berner Sennen en het is dus een prima keuze om de twee te kruisen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Berner Sennen wordt ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Alles over de Berner Sennen

Kruising tussen de Sennen en de Herder

De mix tussen de twee prachtige hondenrassen Berner Senner en Australian Shepherd maakt een echte aristocratische hond in hart en nieren. Het is een hond die zich erg goed kan hechten aan een baasje en graag veel aandacht krijgt van vrolijke en sociale mensen.

Ook wil de hond graag bewegen en heeft het dat ook wel degelijk nodig. Hoewel het beestje vaak van aanpakken weet – het is een werkhond – is hij ook prachtig om in huis te hebben mits er voldoende wordt bewogen met de viervoeter: je wilt immers niet dat het beest sloom wordt.

…maar ook een harde werker

Oorspronkelijk werden honden van beide rassen gebruikt in de landbouw om bijvoorbeeld schapen en koeien te drijven, maar ook om kleine karren te trekken. De hondensoort is ook prima geschikt om op een erf te passen of op een huis als waakhond.

De laatste decennia is zeker de Berner Senner echter door onzorgvuldige fokkers minder sterk geworden en is de gezondheid van de meeste rashonden niet zo goed meer na een jaar of vijf. Het is daarom soms inderdaad beter om een kruising aan te schaffen: dat kan eventuele negatieve effecten van het ras op de gezondheid opheffen.

Voor- en nadelen van de kruising

Om een idee te krijgen over de voor- en nadelen van de kruising hebben we hier een kort overzicht gemaakt met plussen en minnen, waarna we wat dieper zullen ingaan op die verschillende voor- en nadelen.

+ Aanhankelijkheid: een mix tussen de Zwitserse en ‘Aussie’ is een hond die jou nooit zal verlaten en je altijd lief zal hebben.
+ Beschermend: je kunt het beest ook zeker als waakhond aanschaffen en het zal zijn leven geven voor je
+ Actief: wat voor sommigen een nadeel is, is voor anderen een voordeel. De kruising Berner en Herder is een prachthond voor een actief gezin met kinderen.

De grootte: een dergelijke kruising geeft een behoorlijk groot dier dat veel eet, sterk is en flink wat ruimte nodig heeft.
De activiteit: het is erg belangrijk voor een Berner Sennen x Australische Shepherd om vaak en veel te bewegen.
De verzorging: je zult het beest goed moeten verzorgen en de vacht veel moeten kammen.

Leer alles over jouw lieve Berner Sennen

Wil je álles leren over jouw Berner Sennen? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Kortharige berner sennen

Kruisingen van Berner Sennen rashonden

Door de negatieve effecten van het veredelen en fokken van Berner Sennen rashonden is het de laatste jaren veel normaler om honden van verschillende rassen met elkaar te kruisen.

De mooiste mixen is de kruising met de Australische Herder (Australian Shepherd) en ook de kruising met de Friese Stabij is erg mooi. We zullen er wat dieper op ingaan.

Actieve hond

Omdat net als de Zwitserse rashond de Australische Herder graag veel beweegt, is het voor een kruising tussen de twee erg belangrijk dat het beestje genoeg beweging krijgt. De beide beesten hebben een verleden in de genen zitten van werken op de boerderijen, bezig zijn met het drijven van vee, maar ook van het beschermen van het erf.

Dat maakt een kruising van de twee honden een actief hondenras die je echt wel een paar keer uit moet laten per dag.

Gezondheid van de kruising

Het is goed om te weten dat deze hondensoorten allebei flink groot kunnen worden. Heb je dus een klein huis, dan is het essentieel om daar rekening mee te houden. Je kunt ze niet in een klein appartementje houden, daar zijn ze niet echt voor geschikt, tenzij jij bereid bent ze dagelijks flink uit te laten.

Ook heeft de hond uit Bern in combinatie met de hond uit Australië een prachtige vacht (een voordeel), die vaak en goed moet worden onderhouden (nadeel).

Let op de gezondheid

Ook moet je zelfs met een kruising tussen deze twee goed opletten op de gezondheid van de beestjes: problemen met de gewrichten, vooral de heupen, kunnen al op jonge leeftijd gaan spelen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?

Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Berner Sennen wilde weten in één compleet e-book!”

Berner Sennen Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Berner Sennen!

  • Wil je een Berner Sennen kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Berner Sennen zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Berner Sennen trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Berner Sennen de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Berner Sennen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Berner Sennen Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Berner Sennen Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Berner Sennen Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload