Home | Berner Sennen x Friese Stabij mix.. een fantastische kruising

Berner Sennen x Friese Stabij mix.. een fantastische kruising

⏱ Leestijd: 4 minuten

Met het kruisen van een Berner Sennen en een Friese Stabij krijg je over het algemeen een prachtig hondenras met een mooi karakter. Over het algemeen zal het beest de edelheid van een Berner erven en het jaaginstinct van de Stabij. Het is dus geen hond voor iemand die geen ervaring heeft met honden: het beest heeft een echte eigen wil en kan behoorlijk koppig zijn op een goede manier.

Kortom, genoeg om te bespreken over kruisingen tussen Berner Sennen rashonden en Friese Stabijs. In dit artikel geven we je alle ins en outs.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!

Kenmerken van de kruising

De Friese Stabij is een bijzonder vriendelijke hond en een kruising met de hond uit Bern zal het ras op dat gebied geen slecht doen.

Het is niet alleen een prachtige combinatie qua uiterlijk (de honden zijn bijvoorbeeld allebei ongeveer even groot en hebben ongeveer dezelfde kleuren), maar ook nog eens op het gebied van intelligentie en karakter een goede keuze.

Iets over de Berner Sennen

Hoewel de Berner Sennen gewoon een harde werker was in de Zwitserse alpen, wordt de hond al sinds het begin van de 20ste eeuw gefokt op uiterlijk en om te houden als huishond. Deze ‘Zwitserse herder’ is dus echt wel een aristocratisch dier wat ook veel wordt gezien in huishoudens met kinderen.

Omdat het dier al ruim een eeuw wordt gefokt, zijn er serieuze gezondheidsproblemen: er zijn vooral in ouderdom serieuze gezondheidsproblemen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Berner Sennen wordt ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

opletten fokker berner sennen

Meer over de Friese Stabij

De Friese stabij komt niet geheel onverwachts: uit Friesland. Daar is het ras oorspronkelijk gefokt op basis van waarschijnlijk spaniël honden. In het boerse Friesland mocht de Stabij vroeger altijd op jacht naar waterratten, mollen en bunzingen.

Maar ook als trekhond, jachthond en waakhond mocht het dienst doen. Het moest vooral een sterk dier zijn, dat zijn taken kon volbrengen en is daarom weinig adellijk. Sinds de jaren veertig van de vorige eeuw wordt het Friese hondenras officieel erkend.

Kruising tussen de Sennen en de Stabij

Het is niet altijd duidelijk wat voor een karakter er uit een mix komt, want bij elke hond zal dat net weer iets anders zijn. Wat wel belangrijk is om te weten is dat de kruising tussen de Berner Sennen en de Friese Stabij meestal alleen geschikt is voor baasjes die weten wat ze doen met honden.

Omdat de Friesche Stabij een hond is dat het jagen van oudsher in de genen heeft, is het verstandig om het vaak koppige en soms onhandelbare beest goed onder controle te houden, zeker als het ergens een waterrat snuift of een haas in een weiland. Zelfs al ziet een kruising er mogelijk uit als een Berner Sennen, de jachtgenen zullen niet zomaar weg zijn.

…maar waar je ook zeker wat aan hebt

De kruising tussen de Zwitserse en Friese honden maakt een goede waakhond en beschermhond. Beide honden hebben in hun genen een boerengeschiedenis en de honden kunnen dus getraind worden om van alles te doen in en rondom het huishouden, zoals bewaken, de krant halen, op de kinderen passen en ga zo maar door.

Het is een hond die wel binnen kan worden gehouden, maar die nog liever buiten is en de ruimte om zich heen heeft.

Goed karakter van de kruising

De combinatie van de Stabij met in zijn genen de jacht, de boerderij en de intelligentie en helderheid van een Berner Sennen geven de hond een goed karakter. Het is een hond die goed te trainen is, redelijk intelligent is en ook nog eens super is voor een gezin met kinderen: beide hondenrassen zijn namelijk enorm kindvriendelijk en vriendelijk in het algemeen.

Zeker de loyaliteit en affectie van een ‘Stabyhoun’, zoals de hondensoort in het Engels heet, zal de hond zich aan jou laten hechten. Bovendien zullen beide honden bijna nooit iemand bijten.

Voor- en nadelen van de kruising

Om een beetje een idee te geven over de voor- en nadelen van het kruisen van de Berner Sennen en de Friese Stabij hebben we hier een kort overzicht geplaatst, waar je in een oogopslag de kenmerken kunt zien.

+ Het karakter: een kruising tussen de Berner Sennen en de Friese Stabij zijn over het algemeen aanhankelijk, bovengemiddeld vriendelijk en aaibaar.
+ Het uiterlijk: met een dergelijke hond ben je voorzien van een trouwe viervoeter die er prachtig uitziet met een mooie, dikke vacht.
+ Het gebruik: een rashond zoals deze kan ook zeker veel dingen worden aangeleerd, waaronder als een waakhond.

Gezondheid: zowel de Zwitserse hondensoort als (in mindere mate) de Friese Stabij hebben erfelijke problemen met de gezondheid.
Eenzaamheid: de honden willen niet graag alleen gelaten worden, het is dus belangrijk dat je altijd (of in ieder geval dagelijks) tijd doorbrengt bent met je hond.
Lage leeftijdsverwachting: de meeste Berner Sennen hebben maar een lage leeftijdsverwachting en een kruising kan dat deels, maar niet altijd oplossen.

Leer alles over jouw lieve Berner Sennen

Wil je álles leren over jouw Berner Sennen? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Grote berner sennen

Actieve hond

De Berner Sennen x Friese Stabij is een hondensoort die graag erg actief is. De hond past dus prima binnen een huishouden met kinderen. Tegelijkertijd zal de hond zich ook goed hechten aan de leden van het huis. Het is wel essentieel om de hond regelmatig uit te laten en te laten bewegen.

Te weinig beweging kan ervoor zorgen dat erfelijke ziektes eerder om de deur komen kijken.

Gezondheid en nadelen

Eén van de dingen die we al eerder hebben genoemd wat betreft de Berner Sennen zijn de heup- en gewrichtsproblemen die potentieel kunnen optreden in latere leeftijd. Dat geldt ook zeker bij de Friese Stabij en een kruising tussen die twee zal dat probleem helaas niet verhelpen.

Bij de Friese Stabij komt daarbij dat het dier in sommige gevallen zenuwproblemen kan hebben, maar ook epilepsie. Bij sommige pups kan hartfalen optreden. Door een kruising tussen de twee, is de kans dat dit optreedt echter al een stukje kleiner.

Let op de gezondheid

Het is wel belangrijk om bij de Berner Sennen x Friese Stabij de gezondheid in de gaten te houden. Door een jaarlijkse en bij ouderdom, halfjaarlijkse, check-up, is het al vele malen makkelijker om erfelijke ziektes vroeg te ontdekken en te behandelen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?

Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Berner Sennen wilde weten in één compleet e-book!”

Berner Sennen Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Berner Sennen!

  • Wil je een Berner Sennen kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Berner Sennen zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Berner Sennen trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Berner Sennen de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Berner Sennen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Berner Sennen Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Berner Sennen Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Berner Sennen Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload