Inhoudsopgave
De berner sennen is een heel populair hondenras in Nederland en hij staat bekend als een hele lieve en krachtige hond. Het is de ideale gezinshond en dankzij zijn grote lichaam, zachte vacht en zacht karakter is het eigenlijk gewoon een hele grote levende teddybeer.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!
De geschiedenis
Om erachter te komen wat het karakter is van een hond en hoe dit zo komt, moet je kijken naar de geschiedenis van het ras. Hier kun je namelijk al veel uit opmaken. Als de hond vroeger werd gebruikt als jachthond, dan zie je bepaalde kenmerken vandaag de dag nog steeds terug in het karakter. Ook met de berner sennen kun je bepaalde karaktertrekjes op deze manier verklaren.
De voorouders van de berner sennen waren net zoals de hond vandaag is krachtig en gespierd. Hij had een massief lichaam, maar was niet zwaar. Van oorsprong is de berner sennen een boerderijhond die vooral in de Zwitserse omgeving gehouden werd.
Zo werden ze bijvoorbeeld gebruikt om een wagen te trekken of om het vee bij elkaar te houden. Het is niet helemaal duidelijk van welke hond de berner sennen afstamt. Waarschijnlijk zijn de Mastiffs en de Molossers hun voorouders en werden die vanuit het Romeinse rijk naar het Alpengebied gebracht.
Het begin van de berner sennen brengt ons terug naar het begin van de 20e eeuw, helemaal naar het plaatsje Dürrbach en de gelijknamige taverne. In de tuin van deze herberg werden grote, driekleurige honden gehouden. Het was een ober die toen aanraadde om de honden naar een hondenshow te brengen en hierdoor kwam er meer belangstelling voor deze prachtige honden.
Voorheen waren ze alleen bekend bij mensen uit de Zwitserse regio, maar al gauw veranderde dit en werd het ras steeds bekender.
In 1907 werd toen de ‘Swiss Dürrbach Club’ opgericht. Deze club begon met het fokken van het ras. Toen heette het ras nog de Dürrbachler, maar dit werd al snel veranderd in de berner sennenhond. Deze naam was namelijk veel pakkender en het liet ook nog eens blijken dat het familie is van de Zwitserse sennenhonden. Dankzij zijn sociale eigenschappen en zijn mooie uiterlijk werd de berner sennen al snel ook buiten Zwitserland erg geliefd onder de mensen.
Let op: Het karakter van jouw Berner Sennen (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Het karakter
De berner sennen is niet alleen een hele mooie hond, maar ook een hele lieve. Het is wereldwijd dan ook een hele geliefde gezinshond die ook erg liefdevol zijn tegenover hun baasje. Hij is heel goedmoedig en vriendelijk, wat ook meteen één van de redenen is waarom het zo’n populaire hond is.
Hij is erg aanhankelijk en loyaal tegenover zijn baasje en zal hem heel zijn leven trouw naast zijn zijde staan. Daarnaast is het een hele rustige, maar vrolijke hond.
Als je op zoek bent naar een vriendelijke gezinshond, dan is dit ras perfect voor jou. Hij kan namelijk heel goed met kleine kinderen overweg. Zelfs wanneer ze dollen of schreeuwen, zal de hond niet uit zijn evenwicht gebracht worden.
Hij zal eerder juist genieten van de kleine kinderen die hem willen aaien. Er wordt wel gezegd dat hij soms redelijk koppig kan zijn. Zo kan hij bijvoorbeeld commando’s die hij niet zinnig vindt gewoon negeren. Hij heeft namelijk veel zelfbewustzijn en is erg intelligent waardoor hij jouw commando’s soms in twijfel kan trekken.
Vroeger werd de hond veel gebruikt als boerenhond en moest hij dus het erf en het vee bewaken. Daardoor is hij nog steeds een goede waakhond, al blaft hij wel alleen als het echt nodig is. Door zijn verleden als waakhond, wil hij nog steeds hard werken. Dit wordt echter wel steeds minder, omdat de fokkers zich vooral richten op de sociale eigenschappen van het ras.
Het is een hond die totaal geen agressief gedrag vertoont, maar hij kan wel gelaten reageren op bepaalde dingen die in zijn omgeving gebeuren. Dit komt dan vooral omdat hij zich niet uit het veld wil laten slaan. Hij zal je verder niet aanvallen, ondanks dat hij een aangeboren waakinstinct heeft. Het zal juist eerder voorkomen dat hij de inbreker kwispelend begroet in plaats van dat hij gaat blaffen of ze weg gaat jagen.
Dit ras heeft veel lijntraining en gehoorzaamheid nodig. Hier hoort natuurlijk wel een sterke eigenaar bij. De berner sennen is heel beschermend, maar helemaal niet agressief. Hij kan juist nogal verlegen zijn tegenover mensen die hij nog niet zo goed kent.
Leer alles over het karakter van jouw Berner Sennen
Wil je alles weten over het karakter van jouw Berner Sennen? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Opvoeding
Het is dus belangrijk dat de eigenaar van de berner sennen sterk is en consequent handelt. Het is een erg intelligent ras, maar met een paar beloningen en vooral heel veel liefde kun je deze temperamentvolle pup gemakkelijk opvoeden.
Als puppy zijnde kunnen ze erg druk zijn. Bij een goede opvoeding leren ze snel en zullen ze erg gehoorzaam zijn. Zo kun je hem veranderen in een echte gezinshond die graag verschillende taakjes doet. Zo kun je hem opleiden tot therapiehond, reddingshond of trekhond. Ook kan hij helpen om sporen te zoeken. Hiervoor moet hij evenwichtig zijn en een groot uithoudingsvermogen hebben.
Als de hond goed is opgevoed en goed gesocialiseerd is, dan kun je ze heel vrij en los laten dankzij hun vriendelijke en kalme karakter. Je kunt ze bijvoorbeeld overal mee naartoe nemen zonder dat ze problemen veroorzaken en je kunt ze gewoon los laten lopen zonder dat de wegrennen.
Wel zullen ze redelijk timide zijn tegenover onbekende mensen. Tegenover andere honden zijn ze over het algemeen redelijk sociaal, maar reuen kunnen soms niet zo goed met andere reuen opschieten.
Als een berner sennen als puppy al gewend is om met andere honden samen te leven, zal dit ook op latere leeftijd geen probleem zijn.
Beweging
Een berner sennen vindt het heerlijk om met het gezin te spelen, maar hij houdt er net zo goed van om een middagje lekker de chillen en te zonnebaden. Als hij ongeveer een uur per dag beweging heeft, dan is dat voor hem genoeg om al zijn energie kwijt te raken. Dit hoeft niet per se een flinke training te zijn, maar het mag ook gewoon een flinke wandeling zijn.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?
Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!