Home | Berner Sennen x Labrador kruising: maak kennis met deze mooie mix
kruising berner sennen labrador

Berner Sennen x Labrador kruising: maak kennis met deze mooie mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Berner Sennen is een erg populair ras in Nederland, net als de Labrador. Weet je niet welke van deze twee fantastische hondenrassen je moet kiezen? Dat hoeft ook helemaal niet! Je kunt namelijk ook gewoon kiezen voor een mix tussen de Labrador en de Berner Sennenhond.

Hondenrassen worden al eeuwenlang met elkaar gekruist, dus dat is helemaal niet zo gek. Als je de Berner Sennen en de Labrador met elkaar kruist, krijgt je een hond die van allebei de rassen de uiterlijke kenmerken, maar ook de karakteristieke kenmerken heeft. Je leest hier alles over deze mooie kruising.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!

De Berner Sennenhond

Als je meer wil weten over de kruising tussen de Berner Sennen en de Labrador, dan is het natuurlijk ook wel fijn als je iets weet over beide rassen. De Berner Sennenhond is een rustige hond die ook heel vrolijk, sociaal en vriendelijk is.

Als puppy zijnde kunnen ze nog wat druk zijn, maar ze leren snel en zijn meestal erg gehoorzaam als ze ook goed op zijn gevoed. Ze hebben veel beweging nodig, anders kunnen ze sloom worden en dan worden ze ook al snel te zwaar. Dit ras houdt ervan om bij zijn gezin te zijn, maar kan ook erg zelfstandig zijn en kan goed alleen blijven.

Het is een hele grote hond die behoort tot de dogachtigen. Gemiddeld is hij namelijk tussen de 58 en de 70 centimeter hoog en hij weegt tussen de 40 en de 60 kilo. Hij heeft een halflange vacht die altijd dezelfde kleuren heeft: een zwarte basiskleur met witte aftekeningen op de snuit, bles, borst, voeten en punt van de staart en bruine vlekjes op de wangen, boven de ogen, borst en poten.

De Labrador

De Labrador Retriever is één van de populairste rassen op de wereld. Het is een echte gezinshond. Hij is heel vriendelijk en opgewekt en is graag in de buurt van zijn baasje. Hij is dan ook niet graag alleen wanneer ze goed zijn opgevoed, zijn ze erg gehoorzaam en ze kunnen ook goed met kinderen overweg.

Wel heeft de Labrador redelijk veel beweging nodig, zeker in zijn jongere jaren. Als hij dat niet krijgt dan kan hij namelijk vervelend gedrag laten zien.

De Labrador is stevig gebouwd, maar niet zo groot als de Berner Sennen. Hij is namelijk over het algemeen tussen de 54 en de 57 centimeter groot. Daarnaast weegt de Labrador gemiddeld tussen de 29 en de 35 kilo. De vacht is dicht en kort en kan drie kleuren hebben: zwart, blond of bruin. In principe heeft de Labrador altijd één kleur en dus niet een palet aan kleuren, maar het is wel toegestaan dat hij een witte vlek op de borst heeft.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Berner Sennen (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

berner sennen voedingstabel

De Labernese

Wanneer je de Berner Sennen met de Labrador mixt, krijg je dus een kruising. Deze wordt ook wel de Labernese of de Boulab genoemd. In het Frans heet de Berner Sennen namelijk de Bouvier Bernoise en de Berner Sennen heet in het Engelse the Bernese Mountain Dog, vandaar de namen Boulab en Labernese.

Deze honden zijn voor het eerst gekruist in Frankrijk, in 1991. Het doel hiervan was om een perfecte geleidehond te ontwikkelen voor gehandicapten en blinden. In het jaar 2000 was de

Het uiterlijk

De Labernese kan verschillende kleuren hebben en het is ook mogelijk dat één hond verschillende kleuren heeft, net zoals de Berner Sennen. Zo kan hij zwart met wit zijn, zwart met bruin of alle drie de kleuren van de Berner Sennen hebben.

Wanneer je een zuivere Labrador kruist met een Berner Sennen, dan zal de Labernese hoogstwaarschijnlijk zwartkleurig zijn met wat wit op de tenen of op de borst. De vacht is altijd kort, maar wel iets voller dan bij de Labrador.

Gemiddeld is deze kruising zo’n 64 centimeter groot en weegt hij tussen de 25 en de 36 kilo. Hij is heel krachtig en sterk en heeft een dikke vacht die weersbestendig is. Wel verhaart hij redelijk veel, dus het is belangrijk dat je hem elke week goed borstelt.

Soms is het zo dat de puppy niet zwart met wit is, maar ook nog andere kleuren heeft. In dat geval is de Labrador dus niet zuiver geweest en was één van de voorouders van de Labrador een ander ras. In dat geval heb je dus ook geen zuivere Labernese.

Een echte Labernese kun je ook weer terugkruisen met een Berner Sennen. Dan heb je dus een hond die driekwart Berner Sennen is en een kwart Labrador.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Berner Sennen

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Berner Sennen? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Kortharige berner sennen

Het karakter

De Boulab heeft een schitterend karakter. Hij heeft namelijk het vriendelijke, relaxte, gevoelige en aanhankelijke van de Berner Sennen en de intelligentie, levendigheid, trouw en vriendelijkheid van de Labrador. Hierdoor is de kruising heel kindvriendelijk, sociaal, intelligent, gehoorzaam en trouw. De Boulab heeft dus het beste van allebei de rassen! Hij wordt dan ook vaak gebruikt als hulphond omdat hij zowel leergierig als intelligent is.

Net als allebei de ouders heeft hij heel veel liefde om te geven en ze vinden het dan ook niet zo fijn om veel alleen te zijn. Ook hebben ze veel beweging nodig om in vorm te blijven en om hun energie kwijt te kunnen.

De gezondheid

Ook de Labernese heeft last van veel voorkomende erfelijke aandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn ook weer de heupdysplasie en de elleboogdysplasie, een collie-afwijking en een schildklier aandoening genaamd hypothyreoïdie. Gemiddeld wordt een zuivere Labernese tussen de 11 en de 14 jaar oud, dus dat is iets ouder dan de Berner Sennen.

De opvoeding

Een hond opvoeden is nooit heel eenvoudig, maar omdat de Boulab intelligent en leergierig is, kan hij redelijk snel leren. Het is belangrijk om in het begin streng en consequent te zijn, maar niet te streng. Wanneer er iets fout gaat, kun je beter de hond gewoon negeren, want dat vindt hij niet leuk. Straffen bij een foutje werkt niet, belonen bij goed gedrag werkt dan weer wel. Dit hoeft niet elke keer een snoepje te zijn, maar een vrolijke knuffel is ook gewoon goed.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?

Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Berner Sennen wilde weten in één compleet e-book!”

Berner Sennen Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Berner Sennen!

  • Wil je een Berner Sennen kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Berner Sennen zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Berner Sennen trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Berner Sennen de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Berner Sennen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Berner Sennen Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Berner Sennen Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Berner Sennen Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload