Inhoudsopgave
Het kiezen van een hondenras kan een lastige taak zijn. Wat voor hond wil je nou namelijk? Zo’n beestje blijft hopelijk minstens tien jaar bij je in huis wonen, dus je wil natuurlijk wel een ras kiezen dat bij je past. Gelukkig hoef je niet altijd te kiezen tussen twee verschillende rassen.
Je kunt namelijk ook gaan voor een kruising. Je hebt dan een hond waarvan de ouders van twee verschillende rassen zijn.
Dat is helemaal niet zo gek. Het wordt zelfs al heel lang gedaan! Zo’n beetje elk ras wordt wel gebruikt voor een kruising en zo ook de Berner Sennen. Je leest hier alles over de kruising tussen de Berner Sennen en de Poedel, oftewel de Bernedoodle.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!
De Berner Sennen
De Berner Sennen is afkomstig uit Zwitserland en bestaat al ontzettend lang. Hij werd vooral gebruikt als hulpje op het land. Zo moest hij de kuddes dieren bij elkaar houden en moest hij de boerderij en zijn familie beschermen. Later werd hij ook gebruikt om karren met daarop flessen melk van de ene plaats naar de andere plaats te slepen. Dit kon hij gemakkelijk dankzij zijn grote en krachtige lijf.
De Berner Sennen is een hele vriendelijke hond die dankzij zijn verleden als werkhond nog altijd erg trouw is aan zijn baasje. Hij kan ook wel redelijk zelfstandig zijn, maar vindt het ook heerlijk om veel bij zijn familie te zijn. Het is een hele grote hond die behoort tot de dogachtigen. Zijn vacht is middellang en heeft een zwarte basiskleur met witte en bruine vlekjes die altijd op dezelfde plaats zitten.
De Poedel
De Poedel is afkomstig uit Frankrijk en de eerste tekenen van leven van dit ras stammen uit de zestiende eeuw. Hij werd toen vooral ingezet als jachthond. De Poedel staat natuurlijk bekend om zijn krullende vacht, maar vroeger werd deze weggeschoren als hij in werd gezet als jachthond.
Alleen het haar op zijn staart en op zijn hoofd bleef staan zodat de hond wel gemakkelijk te zien was wanneer hij in het water dook om het geschoten wild te pakken. Mensen denken wel eens dat de Poedel een arrogant hondenras is, maar dat is helemaal niet waar. Hij is namelijk heel vrolijk, intelligent en energiek. Het is dan ook de ideale gezinshond.
Dankzij zijn verleden als jachthond is hij nog altijd erg actief en trots. Gemiddeld wordt hij tussen de 24 en de 60 centimeter hoog en weegt hij tussen de 4 en de 22 kilo. De meeste mensen denken aan een Poedel bij een witte, krullende vacht, maar hij kan ook nog andere kleuren hebben.
Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Berner Sennen (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De Bernedoodle
Wanneer je de Poedel met de Berner Sennen kruist, heb je volgens sommige mensen het beste van twee rassen. Deze kruising heet de Bernedoodle, maar wordt in het buitenland ook wel eens de Bernese Mountain Poo genoemd, omdat hij in het engels the Bernese Mountain Dog heet.
Er zijn drie verschillende groottes van Bernedoodles. Dat komt omdat er verschillende formaten Poedels zijn. De kleinste variant is de Toy Bernedoodle. Deze heeft een grootte van tussen de 30 en de 43 centimeter. Hij weegt tussen de 5 en de 11 kilo en is geschikt om in een appartement te houden. Vervolgens heb je de Miniatuur Bernedoodle. Deze heeft een hoogte van tussen de 45 en de 56 centimeter en weegt tussen de 11 en de 22 kilo. Tot slot komt de Standaard Bernedoodle en is tussen de 58 en de 74 centimeter groot en weegt tussen de 31 en de 40 kilo.
De standaard grootte kun je echter ook weer onderverdelen in klein, standaard en groot, dus de Standaard Bernedoodle kan ook iets kleiner of groter zijn.
De geschiedenis
De poedel en de Berner Sennen werden voor het eerst gekruist in 2003. Het is dus nog een redelijk nieuwe kruising zonder een lange geschiedenis. De voornaamste reden dat deze twee rassen met elkaar werden gemixt was om het perfecte maatje voor een gezin te creëren.
Het uiterlijk
De vacht van de Bernedoodle kan elke keer anders zijn, want dit hangt af van de kruising. Er zijn namelijk verschillende kleuren Poedels en het is van tevoren niet duidelijk of de puppy de krullen van de Poedel erft of de wat rechtere vacht van de Berner Sennen.
Ook de kleur is altijd anders. Hij kan helemaal zwart zijn, maar ook zwart wit of bruin, zwart en wit. Hij heeft dus wel altijd het zwarte van de Berner Sennen. De oren van de hond hangen naar beneden en zijn staart is harig en lang.
Het karakter
De Bernedoodle is een zeer intelligente, gevoelige en vriendelijke hond. Hij is heel graag echt een onderdeel van het gezin, wat hem ook de ideale gezinshond maakt.
Deze hond heeft veel energie en is gemakkelijk om te trainen. Zorg er dan ook voor dat je Bernedoodle genoeg beweging krijgt en dat hij op mentaal vlak goed wordt uitgedaagd. Ondanks dat de Berner Sennen vroeger veel werd gebruikt als waakhond, is de Bernedoodle daar wat minder geschikt voor. Hij is dan ook niet graag alleen en zal veel te vriendelijk zijn tegen vreemden.
Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Berner Sennen
Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Berner Sennen? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Hypoallergeen
Geen een hond is hypoallergeen en dus ook niet Bernedoodle niet. Er wordt echter wel vaak gezegd dat Poedels en de kruisingen hiermee hypoallergeen zijn. Dat komt omdat zij maar heel weinig haren verliezen en de meeste mensen met een hondenallergie zijn allergisch voor de haren.
Hoeveel haren de Bernedoodle verliest, is bij elke hond anders. Het ligt er namelijk aan of de pup meer naar de Poedel ouder of naar de Berner Sennen ouder neigt. Een Bernedoodle die meer op de Berner Sennen lijkt, zal ook wat meer verharen.
De prijs
Hoeveel een Bernedoodle precies kost, verschilt erg per nest. Een pup met stamboom kan ruim €2000,- kosten, maar een pup zonder stamboom zal een stuk goedkoper zijn. Daarnaast is de gezondheid van deze kruising ook heel goed en wordt een standaard Bernedoodle gemiddeld 12 tot 15 jaar oud. Een kleiner formaat wordt zo’n 18 tot achttien jaar oud.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?
Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!