Home | Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Berner Sennen
leeftijd hoe oud wordt een berner sennen

Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Berner Sennen

⏱ Leestijd: 4 minuten

Van je lieve Berner Sennenhond wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Het is namelijk niet zomaar een huisdier, maar een onderdeel van het gezin. Er gaat dan ook niets boven de band tussen een baasje en zijn hond.

Het is dan ook logisch dat je er alles voor doet om ervoor dat zorgen dat je hond een lang en gelukkig leven heeft. Hier lees je hoe oud een Berner Sennen ongeveer wordt en wat je allemaal kunt doen om hem zo oud mogelijk te laten worden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!

De gemiddelde leeftijd

Natuurlijk kun je niet bepalen hoe oud je hond wordt en kunnen er altijd dingen gebeuren waar je helaas geen invloed op hebt. Een hond wordt nou eenmaal niet zo oud als een mens en al zorg je nog zo goed voor je Berner Sennen, hij kan altijd ziek worden en dat kun je niet altijd voorkomen.

Grote honden zoals de Berner Sennen worden vaak minder oud dan honden die wat kleiner zijn. Helaas is dat bij de Berner Sennenhond dus ook het geval. Gemiddeld worden deze honden tussen de zeven en de tien jaar oud.

Een Berner Sennen fokken

De Berner Sennen is erg gevoelig voor bepaalde ziektes en aandoeningen. Om deze reden zitten er dan ook strenge regels verbonden aan het fokken van Berner Sennenhonden. Normaal gesproken wordt er goed gekeken naar de ouders van het nestje en naar hun gezondheid.

Bij de Berner Sennen wordt er echter ook nog gekeken naar de neven en nichten van de ouders van een nestje. Op deze manier kan er zo goed mogelijk voorkomen worden dat er honden geboren worden die ziek worden.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Berner Sennen (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

berner sennen trimmen

Grote honden

Grote honden gaan dus over het algemeen eerder door dan een kleine hond. Een Chihuahua wordt bijvoorbeeld gemiddeld zo’n vijftien jaar, terwijl een Berner Sennen met wat geluk de tien jaar haalt. Er is veel onderzoek geweest naar waarom dit zo is.

Het lijkt erop dat het volwassen leven van grote honden over het algemeen een wat hoger tempo heeft dan bij kleine honden. Dat betekent dat grote honden over het algemeen dus sneller verouderen dan kleine honden. Het is echter niet duidelijk wat er in het lichaam precies versneld oud wordt en hoe dat dan komt.

Zo wordt je hond zo oud mogelijk

Er is helaas niet iets dat je kunt doen waardoor je hond voor altijd blijft leven. Je kunt namelijk niet voorkomen dat je hond last krijgt van een bepaalde ziekte of dat hij bijvoorbeeld komt te overlijden aan een ongeluk. Vooral bij een Berner Sennenhond is dat lastig omdat hij erg gevoelig is voor bepaalde ziektes. Wel kun je bepaalde dingen doen die goed zijn voor zijn gezondheid of dingen juist niet doen die slecht zijn voor je hond.

Voedsel

Ten eerste is het belangrijk dat je je Berner Sennen niet te veel eten geeft. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat honden die een kwart minder aten dan hun soortgenoten zo’n twee jaar langer leefden. Bovendien heeft een Berner Sennen veel beweging nodig en wanneer dat niet het geval is, kan hij al snel aankomen in gewicht.

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je je Berner Sennen gezonde voeding geeft. Goedkoop eten is meestal niet het beste, dus let goed op de ingrediënten. Deze moeten namelijk wel kwalitatief en voedzaam zijn als je wil dat je hond gezond blijft.

Je hond zal naar alle waarschijnlijkheid dolgraag jouw bord aflikken nadat je klaar bent met eten en hoe graag je dit ook zou willen, het is absoluut niet goed voor zijn gezondheid. Menseneten bevat voor honden namelijk vaak veel te veel calorieën. Daarnaast is er ook nog eten dat giftig is voor honden zoals chocolade, ui, gedroogd fruit, avocado en ook dingen met suiker of zout zijn niet goed.

Beweging

Beweging is natuurlijk ook erg belangrijk. Vooral een grote hond zoals de Berner Sennen heeft veel beweging nodig. Als hij dit niet krijgt, dan wordt hij sloom en gaat hij uit zichzelf ook minder bewegen. Dat is niet goed voor je Berner Sennen, want hier komt hij heel snel van aan.

Ga dus elke dag minstens een uur met je hond wandelen zodat hij in goede conditie blijft. Wel is het belangrijk dat je je Berner Sennen niet flink laat rennen en spelen tot twee uur nadat hij zijn maaltijd heeft gehad. Hij heeft namelijk een brede borstkas en als hij te veel beweegt kan hij last krijgen van een maagdraaiing.

Leer alles over hoe je jouw Berner Sennen gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Berner Sennen zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het gebit

Je Berner Sennen hoeft niet per se een stralend witte glimlach te hebben, maar een gezond gebit bij je hond is belangrijker dan je misschien zou denken. Een slecht gebit kan namelijk leiden tot nierziektes, hartkwalen en andere vervelende gezondheidsproblemen.

Je kunt bijvoorbeeld de tanden van je hond poetsen met een speciale tandpasta, maar je kunt hem ook regelmatig een bot geven om op te kauwen. Het fijne hiervan is dat ook de adem van je hond frisser zal worden en dat is natuurlijk altijd fijn.

De dierenarts

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je Berner Sennen zo lang mogelijk gezond blijft leven, is door regelmatig naar de dierenarts te gaan. Je hoeft niet altijd pas naar de dierenarts te gaan wanneer je hond ziek is. Het is veel beter om elk jaar even te gaan voor een check-up.

Zo krijgt hij op tijd al zijn inentingen en kan hij ontwormd worden. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen en daarnaast kan een dierenarts het ook beter zien wanneer er iets mis is met je hond.

Liefde

Het klinkt misschien een beetje afgezaagd, maar daarom niet minder belangrijk. Een Berner Sennen is graag onderdeel van het gezin, dus laat hem dit ook zijn. Geef je hond genoeg liefde en aandacht. Het zijn namelijk hele emotionele dieren die langer leven wanneer ze in een liefdevolle omgeving leven.

Maak dus elke dag even tijd vrij om met je hond te spelen, wandelen of te knuffelen. Dat is niet alleen goed voor je Berner Sennen, maar ook voor jou!

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?

Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Berner Sennen wilde weten in één compleet e-book!”

Berner Sennen Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Berner Sennen!

  • Wil je een Berner Sennen kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Berner Sennen zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Berner Sennen trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Berner Sennen de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Berner Sennen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Berner Sennen Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Berner Sennen Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Berner Sennen Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload