Inhoudsopgave
De prachtige Zwitserse rashond, de Berner Sennen, is werkelijk waar één van de mooiste honden die er bestaan. Het ras is in Nederland enorm populair. De stevig gebouwde hond met een dikke vacht is natuurlijk perfect geschikt als waak- en werkhond in de Zwitserse alpen, maar wordt ook veel gehouden in veel huishoudens, vooral huishoudens met kinderen.
Eén van de kenmerken van de hond is dat de hond niet altijd oud wordt: tussen de 6, maximaal 10 jaar oud. Het grote probleem is de gezondheid, waar we in dit artikel graag aandacht aan besteden. Je wilt natuurlijk dat jouw hond een zo’n kwalitatief en lang mogelijk leven leidt.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!
De beroemde vlekjes
Eerst nog iets over de hond zelf: één van de belangrijkste ‘trademarks’ van de hond die dezelfde naam draagt als de Zwitserse hoofdstad, zijn natuurlijk de twee vlekjes boven de ogen. Dat zijn dan ook dé twee kenmerken waaraan je een Berner Senner kan herkennen.
Ook kun je de hond herkennen aan de drie kleuren: wit op de borst, bruin als ‘tussenkleur’ en zwart op de kop en rug. Het fokken van de Berner Sennen op deze manier, zorgt echter voor een zwakker ras op den duur.
Verwachting van leeftijd
Honden worden nooit zo oud als mensen en de stelling dat een hondenjaar telt voor 7 mensenjaren is op een bepaalde manier correct. En dat geldt zeker voor grotere rashonden. Zoals we al reeds hebben aangegeven is de geschatte leeftijd van grote honden, zoals ook deze Berner Sennen slechts zo’n 7 à 8 jaar.
Opvallend genoeg leven kleine honden, zoals de Chihuahua, meestal zeker zo’n 15 jaar. Bij de grote honden blijkt het volwassen leven sneller voorbij te gaan. Zeker in die laatste jaren ontstaan er ziektes en pijntjes waar je hond flink aan kan lijden.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Berner Sennen wordt ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Berner Sennen, ziektes van de ouderdom
Helaas wordt het leven in ouderdom voor de meeste oudere Berner Sennen er niet makkelijker op. Er treden problemen op in de verschillende gewrichten en de gemiddelde leeftijd van de Berner Sennen hondenrassen is dan ook niet bijster hoog. Veel oudere Berner Sennen rashonden kunnen verschillende tragische ziektes krijgen die erfelijk worden overgedragen.
Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld kanker, of maagkantelingen.
Kijk in het paspoort van je hond
De meeste rashonden hebben papieren waarin precies staat wie de voorouders zijn van jouw hond, hoe hun medische geschiedenis is of was. Bovendien kun je kijken naar broertjes en zusjes, neefjes en nichtjes van jouw hond en zo kijken waar jouw hond zwaktes heeft.
Als je een Berner Sennen goed fokt en gebruik maakt van het juiste paar, hoeft het niet altijd te lijden aan de erfelijke ziektes. Het is dus aan de fokkers om de Berner Sennen op een verantwoordelijke wijze te fokken: iets wat niet altijd heel zorgvuldig wordt gedaan, met alle gevolgen van dien. Let dus goed op of de hond die jij aanschaft goed en verantwoord is gefokt.
Zo voorkom je medische kosten.
Hoe verzorg je een oudere Berner Sennen
Helaas is het dus bij grote, lieve en trouwe Berner Sennen rashonden het geval dat ze nooit erg lang bij een gezin kunnen zijn. Een hond blijft niet altijd in leven. Toch zijn er dingen die je kunt doen om jouw trouwe viervoeter een langer en gelukkiger leven te geven.
Dat proces begint al bij de eerste maandjes, maar als je er verantwoord mee omgaat, dan zul je jouw hond wellicht een aantal jaren langer leven gunnen.
Let hier op bij de verzorging van een oude Berner Sennen
Er zijn bepaalde dingen waar je op moet letten bij het verzorgen van een Berner Sennen. Het is belangrijk om het juiste voedsel te geven, maar ook om ervoor te zorgen dat jouw hond genoeg in beweging blijft.
Daarnaast zijn dingen als het gebit, een zoveel maandelijkse controle bij de dierenarts en gewoon heel veel liefde enorm van essentie.
Laat jouw hond goed bewegen
Om een Berner Sennen gezond te houden is het van belang om in de eerste maanden van het hondenleven dagelijks minstens een uur lang te laten lopen: dat moet wel zo’n 8 of zelfs 10 keer per dag in periodes van zo’n 10 minuutjes. Loop nooit langer in het eerste jaar, want de beestjes kunnen nog snel oververmoeid raken.
Is het beest al volwassen, dan kun je net zo lang lopen totdat je ziet dat jouw viervoeter moe is. De Berner Sennen is een actieve hond en hoe meer jij actief meedoet, hoe beter hij zich zal voelen.
Geef hem het juiste voedsel
Voor jouw trouwe viervoeter is het goed om het juiste voedsel te eten. Het is niet wijs om op hondenvoer te bezuinigen want ook voor hondenvoer geldt: goedkoop is duurkoop. Daarnaast is het ook niet wijs om de honden mee te laten eten met wat mensen eten: veel eten is niet geschikt voor honden zoals chocola, gedroogd fruit en eten met veel suiker en zout.
Bovendien mag een Berner Sennen nooit te veel eten: het is zelfs bewezen dat honden van dit ras die minder aten, langer leefden. Let dus goed op je hond, dat hij niet te dik wordt: als dat het geval is, is het wijs om jouw beest een kwart minder eten te geven.
Leer alles over jouw lieve Berner Sennen
Wil je álles leren over jouw Berner Sennen? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Doe de halfjaarlijkse of jaarlijkse controle
Ga ook vaak naar de dierenarts met het beestje, zodat je het beest een zo lang mogelijke zorg kan bieden. Er zijn bepaalde erfelijke ziektes die bekend zijn bij rashonden. Als de dierenarts er echter vroeg bij is, kun je ervoor zorgen dat dergelijke ziektes worden vertraagd of worden voorkomen door middel van inentingen, bijvoorbeeld.
Ook is het goed om de hond regelmatig te laten ontwormen. Helemaal voorkomen van erfelijke ziektes is natuurlijk niet mogelijk, maar je kunt er in ieder geval op voorbereid zijn.
Denk ook aan de hondentanden
Het gebit van een hond is vaak tekenend voor de algehele gezondheid van het beestje: als de tanden slecht zijn, kan dat mogelijk leiden tot ziektes in de nieren en in het hart van Berner Sennen rashonden. Om dat soort gezondheidsproblemen te voorkomen is het wijs om jouw hond z’n tanden te poetsen.
Ook regelmatig een bot is een goede manier om een hondengebit schoon en sterk te houden. Je zult daarbij merken dat de adem van de hond veel prettiger wordt.
Geef je lieve hondje veel liefde
Natuurlijk is het allerbelangrijkste om jouw lieve hond veel liefde te geven. Geef jouw hond het kwalitatieve leven dat hij verdient met veel liefde en een vertrouwd gezin waar hij zich thuis voelt.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?
Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!