Home | Soorten en kruisingen Berner Sennen: welke zijn er?
puppy berner sennen

Soorten en kruisingen Berner Sennen: welke zijn er?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Er zijn verschillende soorten en kruisingen van de berner sennen waar je uit kunt kiezen wanneer je een nieuwe hond uit gaat zoeken. Lees snel verder voor alle informatie rondom de berner sennen en zijn verschillende soorten en kruisingen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Berner Sennen nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Berner Sennen!

Vier soorten

De berner sennenhond komt uit Zwitserland, maar dit land kent vier verschillende sennen hondenrassen. Je hebt natuurlijk de berner sennen, de appenzeller sennen, de entlebucher sennen en de grote Zwitserse sennenhond. Alle vier de rassen hebben een vacht met drie verschillende kleuren.

De basiskleur is zwart en verder hebben ze bruine en witte aftekeningen. Maar er zitten ook wat verschillen tussen deze soorten.

De Berner Sennen

Dit is de enige soort die langharig is en het is ook meteen de meest bekendste sennenhond. het is een hele rustige en opmerkzame hond die een stabiel karakter heeft. Het is een beetje de gentleman onder de honden. Hij vindt het fijn om af en toe een stevige wandeling te maken, maar heeft verder niet heel veel beweging nodig.

De andere sennenhonden staan vooral bekend als pittiger en drukker. Dit is iets wat je niet echt ziet bij de berner sennen. Bovendien zijn deze andere soorten juist terughoudend naar vreemden, terwijl de berner sennen dankzij zijn rustige karakter juist vriendelijk is tegenover vreemden.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Berner Sennen (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Berner Sennen Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

berner sennen uit het asiel

De appenzeller sennen

Deze soort is heel intelligent, levendig en onvermoeibaar. Er is niets dat hem ontgaat en vindt het fijn om bezig te zijn. Tegenover vreemden is hij wat rustig en hij is vooral heel erg trouw aan zijn baasje. De appenzeller heeft veel beweging nodig, maar ook zijn hersenen moeten genoeg uitdaging krijgen.

De grote Zwitser sennen

Dit is een hele zelfbewuste hond. Hij straalt vooral rust en evenwichtigheid uit. Hij is niet heel druk, maar ook niet erg rustig. De grote Zwitser leert snel en kan zich goed aanpassen aan de situatie om hem heen. Vaak wordt hij als koppig en stoer omschreven, maar hij heeft juist een heel gevoelig karakter.

De entlebucher sennen

Dit is misschien wel de meest vrolijke soort van de sennenhonden. Het is namelijk echt een optimist en een echte levensgenieter. Hij is siepel, beweeglijk, blij en hartstikke snel. Hij vindt het dan ook erg leuk om te spelen en dan vooral om te apporteren.

Kruisingen

Veel verschillende rassen worden wel eens met elkaar gemixt. Wat je dan krijgt is een puppy die zowel de innerlijke als de uiterlijke kenmerken van allebei zijn ouders heeft. Zo’n mix komt best wel vaak voor en natuurlijk is de berner sennen hier geen uitzondering op.

De bernedoodle

Als je een poedel mixt met een berner sennen, dan krijg je de bernedoodle. Hij heeft de typische vacht van de poedel waar je hem aan kunt herkennen, maar wel de zwart, bruin en witte kleuren en markeringen van de berner sennen.

Qua uiterlijk is het dus een echte mix van zijn twee ouders. De poedel is redelijk geschikt voor mensen met een hondenallergie, maar waarschijnlijk is dit bij de bernedoodle niet zo vanwege zijn berner sennen ouder. Hoe groot deze kruising precies wordt, hangt natuurlijk af van de grootte van de poedel. Meestal zal hij tussen de 43 en de 64 centimeter groot worden en tussen de 23 en de 46 kilo wegen.

De bernedoodle is een hele energieke hond en wil veel training en beweging hebben op een dag. Hij heeft een jachtneus waardoor hij veel zal snuffelen tijdens de dagelijkse wandeling. Verder is het een hele lieve hond die graag mensen om hem heen heeft. Hij zal het dan ook heerlijk vinden om op de bank te liggen samen met zijn baasjes.

De bordernese

De bordernese is een kruising tussen de berner sennen en de border collie. Over het algemeen lijkt deze mix vooral op de border collie, maar hij heeft wel de drie kleuren en dezelfde markeringen als de berner sennen.

Allebei de ouders hebben een dikke vacht van een gemiddelde lengte, dus je kunt er wel van uit gaan dat de bordernese dat ook heeft. Hij zal tussen de 20 en de 38 kilo wegen en ongeveer 51 tot 64 centimeter lang worden.

Deze mix is heel erg zachtaardig en aanhankelijk tegenover zijn familie. Tegelijkertijd kan het ook het beschermende instinct van de border collie geërfd hebben en de jongere familieleden zoveel mogelijk beschermen.

Over het algemeen is hij tegenover vreemden iets afstandelijker, maar dit kan na een tijdje wel veranderen. Zowel de border collie als de berner sennen is erg intelligent, dus dat is de bordernese ook.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Berner Sennen

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Berner Sennen? Bekijk dan ook het Berner Sennen Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

kleine berner sennen

De bernsky

Als je twee grote honden met elkaar mixt, dan krijg je natuurlijk ook een grote hond. Dat is dan ook precies wat er gebeurt wanneer je de berner sennen mixt met en husky. Het is een hele opvallende puppy dankzij de felblauwe ogen van de husky en de zwarte en bruine vacht van de berner sennen.

Eenmaal volgroeid zal hij tussen de 53 en 66 centimeter groot zijn en een gewicht hebben van tussen de 20 en de 41 kilo.

Als je naar de kop van deze mix kijkt, zul je vooral de berner sennen zien. Hij heeft namelijk dezelfde markeringen op het gezicht zoals de bruine vlekjes boven de ogen. Wel heeft hij de mimiek van de husky. Waarschijnlijk zijn de oren driehoekig, net zoals die van de husky. Maar of deze overeind staan of slap naar beneden hangen, kun je van tevoren niet weten. De husky is erg energiek en houdt van een actief leven en de bernsky heeft dit overgenomen. Hij wil namelijk op een dag veel beweging hebben. Daarnaast wil hij liever ook niet alleen gelaten worden, maar vindt hij het juist leuk om in het gezelschap van zijn familie te zijn.

De labernese

Zo’n mooie hond als de berner sennen wordt natuurlijk ook wel eens gemixt met één van de populairste hondenrassen de labrador. Wat je dan krijgt is de labernese. De labernese is een erg vriendelijke hond en houdt van een actieve levensstijl. Zo gaat hij graag zwemmen of joggen samen met zijn andere familieleden. Verder is het ook een hele intelligente hond en heel gehoorzaam, waardoor het niet heel moeilijk is om hem te trainen.

De vacht van deze kruising is middellang en hij zal zwaar in de rui gaan tijdens het afscheidings seizoen, dus je kunt er van uit gaan dat je dan zijn vacht goed moet verzorgen om te voorkomen dat je hele huis onder de haren zit. De labernese kan allebei de kleuren van zijn ouders erven, maar de kans is het grootste dat hij de kleuren van de berner sennen erft. Dit is namelijk ook zo bij alle andere kruisingen. Gemiddeld wordt hij tussen de 54 en 66 centimeter groot en zal hij ongeveer tussen de 25 en de 36 kilo wegen.

De sint berner

Als je twee rassen met elkaar mixt die allebei uit de Zwitserse alpen komen, dan krijg je zo’n beetje de koning van de Zwitserse berghonden, namelijk de sint berner. Dit is een mix van de sint bernard en de berner sennen. Het is een ontzettende grote hond, namelijk tussen de 60 en 74 centimeter groot. Daardoor is hij ook redelijk zwaar, namelijk tussen de 40 en de 64 kilo. Het is daarom ook erg fijn voor deze kruising om in een redelijk groot huis te wonen zodat hij lekker rond kan dwalen.

De sint berner is erg intelligent en zal nooit ver van je vandaan zijn omdat hij echt toegewijd is aan zijn familie. Hij is erg beschermend tegenover zijn familie en vindt het heerlijk om te knuffelen. Allebei de rassen komen natuurlijk uit de Zwitserse alpen, waardoor ze een dikke glanzende vacht hebben zodat ze zichzelf goed warm kunnen houden. Aangezien allebei de rassen zwart, bruin en wit van kleur zijn, is de mix dit natuurlijk ook. Het is een hele charmante hond die erg speels is, waardoor het eigenlijk gewoon een hele grote teddybeer is.

De boxnese

Door de berner sennen te mixen met een boxer, krijg je de boxnese. Van alle kruisingen met de berner sennen, is dit wel een van de onhandigste en traagste honden die je kunt vinden. Dit zorgt er wel voor dat het een komische hond is waar je veel om kunt lachen. Daarnaast is hij ook erg lief en aanhankelijk. Het is ook een hele speelse hond en zal dan ook nooit een spelletje met zijn baasje afslaan.

Hij houdt ervan om actief bezig te zijn en heeft dan ook veel beweging en training nodig. Het is echter niet de meest gemakkelijke hond om te trainen, dus het is belangrijk dat  zijn baasje geduldig is.

De boxnese is een hele grote hond en wordt gemiddeld tussen de 56 en de 72 centimeter groot. Het lijkt qua uiterlijk vooral op de boxer, maar hij zal een iets dikker lichaam hebben en tussen de 28 en 46 kilo wegen. Net zoals allebei zijn ouders, zal de boxnese een vacht hebben die wit, zwart en bruin van kleur is. De lengte is gemiddeld, dus langer dan die van de boxer maar korter dan die van de berner sennen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Berner Sennen?

Bekijk dan het Berner Sennen Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Berner Sennen wilde weten in één compleet e-book!”

Berner Sennen Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Berner Sennen!

  • Wil je een Berner Sennen kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Berner Sennen zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Berner Sennen trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Berner Sennen de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Berner Sennen en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Berner Sennen Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Berner Sennen Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Berner Sennen Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload